10 zomertips van Linx+

1. Ga op wandelzoektocht

Een wandelzoektocht is de ideale activiteit om met kinderen te doen. Via speelse opdrachtjes in openlucht leg je een heel parcours af. Onderweg leer je iets bij over de lokale geschiedenis. Linx+ heeft zoektochten in Mechelen, Tongeren en Hasselt. In Mechelen bv. maak je kennis met de wereld van kleine Mechelaars, waarvan er enkele zelfs bekende kunstenaars en componisten werden. Onderweg stoot je op plaatsen waar socialisten samen kwamen en waar Mechelse vrouwen stoelen maakten.


2. Doe een Anders Bekeken wandeling met boekje

Onder de noemer Anders Bekeken laat Linx+ je kennismaken met de sociale geschiedenis van een bepaalde stad. Luchtig en leerzaam tegelijkertijd. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De eerste is met een wandelboekje met route-aanwijzingen, een plannetje en uitleg bij wat je onderweg te zien krijgt. Er zijn wandelboekjes verkrijgbaar van volgende bestemmingen: Antwerpen, Borgerhout (Tour den Bougie), Brugge, Kortrijk, Mechelen en Olen. Er komen geregeld nieuwe bestemmingen bij. De boekjes zijn gratis te downloaden. Voor een papieren versie betaal je 5 euro.


3. Doe een Anders Bekeken audiotour

Ook leuk: niet met een boekje maar met je smartphone en oortjes op stap. Via het gratis platform izi.travel kan je verschillende routes volgen. Passeer je langs een punt waarover iets te vertellen valt, dan begint de audio automatisch te spelen. Linx+ maakte audiotours in Antwerpen, Leuven (over het algemeen stemrecht), Kortrijk, Oostende en Brugge. De West-Vlaamse audiotours met een lokaal accent.


4. Maak een Ander Bekeken auto- of mottorit via routeyou

Voor langere trajecten tot wel 100 kilometer – ideaal dus om met de motto of auto af te leggen – heeft Linx+ enkele gps-tours beschikbaar. Een eerste staat in het teken van Carolus bier en Jack-Op, langs Pallieter en De Witte, brouwers, bus- en autobouwers, groentetelers, diamantbewerkers en kaasmakers… Op dit traject: Mechelen, Walem, Koningshooikt, Berlaar, Gestel, Averbode, Zichem en Werchter… Een tweede gps-tour heeft Olen als start- en eindpunt voor een dagvullend programma Van potten met “3 oren” en “Stille Kempen plekjes”, langs koper, zink en zand, langs ijzeren wegen over waterwegen, naar kaas, bier en boter, op zoek naar het verhaal van de grote en kleine Kempenaar.


5. Fiets eens langs rood erfgoed

Liever met de fiets erop uit? Ons Huis in Gent (Vrijdagmarkt) en het Volkshuis in Sint-Niklaas (Vermorgenstraat) staan op de routekaart van Vlaanderen Fietsland. Hun prachtige binnenkant bewonderen kan waarschijnlijk pas op Open Monumentendag, maar ze opnemen in je fietstocht kan nu al. (Al kan je via dit videofilmpje wel al binnenkijken in Ons Huis.)

  • Surf naar de routeplanner op Vlaanderen Fietsland.
  • Selecteer POI (Points of Interest).
  • Vink ‘Open Monumenten’ aan.
  • Zoek je monument op de kaart en klik op het ‘Open Monument’-icoontje. Veel fietsplezier!
Fietsen langs Ons Huis in Gent

6. Neem deel aan de fotowedstrijd

Ook voor de fotoliefhebber heeft Linx+ wat in petto. De wedstrijd van Bewogen Fotografen vraagt dit jaar om kleine gelukjes in beeld te brengen. Zoiets als wanneer mijnwerkers vroeger Bonanza! uitriepen wanneer ze een goudader ontdekten.  Het grote geluk is tegenwoordig wat minder makkelijk te vinden. Toch sluimert er her en der een klein gelukje. Zoals een middagpauze met je snoet in de zon… De hond die een vreugdesprong maakt in het park… Eindelijk je recept voor die taart goed krijgen… Jouw kleine gelukjes op foto insturen kan tot en met 31 juli. Wie weet komt jouw foto mee in de maandkalender 2022 van Linx+ of wint ze één van de hoofdprijzen.


7. Bekijk de foto-expo in de vitrine

Nog een tip voor fotoliefhebbers. In de Vitrines in de Genste Meerseniersstraat (de zijkant van Ons Huis) exposeert elke maand een andere kunstenaar. Fotografie, schilderijen, beeldhouwwerken… het passeert er allemaal. Ook de winnaars van de Grote Prijs Sociale Fotografie krijgen er een mini-expo.


8. Ga gratis naar een museum met de Museumpas

Jawel: gratis, maar eerst moet je natuurlijk zo’n Museumpas kopen. Normaal kost die 59 euro, met de korting die Linx+ aanbiedt betaal je 51 euro (enkel voor een nieuwe pas, niet voor een verlenging). Met die pas kan je een heel jaar lang gratis binnen in 200 Belgische musea. Van het Rubenshuis in Antwerpen, het SMAK in Gent, Mu.ZEE in Oostende, het Speelkaartenmuseum in Turnhout, het Fotografiemuseum in Charleroi, BOZAR in Brussel en nog tientallen andere musea over heel het land. Een Museumpas geeft je ook 50% korting op 5 heen-en-terug-treintickets.

Bestel je Museumpas met korting

9. Luister naar een podcast

En wat te doen op een regenachtige dag? Dat is het ideale moment om eens naar een podcast te luisteren. Podcasts zijn audio-opnames die je op je smartphone of computer kan beluisteren, waar en wanneer je maar wil. Het leuke aan podcasts is: iedereen kan ze maken. Je hoeft geen groot mediabedrijf te zijn. Een goeie micro en een kilootje inspiratie volstaan. Podcasts heb je dan ook in allerlei soorten en gewichten. Van de grootste lulkoek tot de schoonste verhalen. Vier aanraders zijn alvast FOScast, Metalcast, MO* en ZIGO.


10. Ontdek street art

Na regen komt zonneschijn. Ga eens op zoek naar street art. In heel wat steden en gemeenten vind je van die bijzondere muurschilderingen. Het grootste openluchtmuseum ter wereld, gratis en voor niets. De website www.streetartcities.com biedt een compleet overzicht.

Kunstwerk van Chase in Oostende (Dokter Eduard Moreauxlaan 311).