Borgerhout Toer den Bougie

Borgerhout Tour den bougie

De kaarsenfabriek ‘Den Bougie’ in Borgerhout vormde het decor van een historisch keerpunt in de arbeidersstrijd voor het algemeen stemrecht. Linx+ bracht samen met Curieus een brochure uit met de Toer Den Bougie, een wandeling in het teken van de strijd voor het algemeen stemrecht.

Den Bougie

18 april 1893. In heel het land leggen een kwart miljoen mensen het werk neer voor algemeen stemrecht. Aan de kaarsenfabriek ‘Den Bougie‘ in Borgerhout loopt de situatie uit de hand. De ordediensten schieten op een menigte van 3 à 5.000 betogers. Er vallen 5 doden en tientallen gewonden.

De Belgische Werkliedenpartij en vakbonden doen de conservatieve regering met hun algemene staking plooien. Een dag later aanvaardt het parlement het meervoudig stemrecht. Vanaf dan kunnen alle mannen ouder dan 25 jaar hun stem uitbrengen. Mannelijke gezinshoofden die in het bezit zijn van een huis of een diploma of die belastingen betalen, krijgen daarbovenop één of twee bijkomende stemmen.

Het is de eerste overwinning van de socialistische beweging in haar lange strijd voor algemeen enkelvoudig stemrecht.


Wil je liever in groep op stap en onderweg uitleg krijgen?
Je kan deze wandeling bij ons ook boeken als gegidste groepswandeling.
Meer info hier…


Bestel hier je gratis wandelbrochure

Doe de wandeling op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt. En wees verrast over hoe ons geliefde Borgerhout de Belgische geschiedenis heeft veranderd…

Ik wil de wandelroute Toer den BougieContact

info@linxplus.be