Podcast

Collectie AMSAB-ISG

Blik Historik: Op reis door onze sociale geschiedenis

– Een nieuwe podcast van Linx+: Aflevering 3 (Vrouwenstrijd) nu online!

In deze reeks gaan we dieper in op verhalen vanuit onze sociale geschiedenis. Af en toe is er een thema, een gebouw of een gebeurtenis waarover nog zoveel valt te vertellen… En net dat gaan we doen in deze podcast-reeks. We laten getuigen en mensen kort bij het verhaal aan het woord en komen zo nog meer te weten over de sociale geschiedenis die de fundamenten heeft gelegd van onze welvaartsstaat.

Sociale geschiedenis levendig houden vormt een rode draad in de werking van Linx+. We vertalen thema’s uit de arbeiderscultuur en -strijd naar laagdrempelige activiteiten en bouwen zo aan een breed netwerk dat bijdraagt aan een solidaire en inclusieve samenleving.

Veel luisterplezier!

Blik Historik is ook te beluisteren via Spotify, Apple en diverse andere podcastplatformen.


Aflevering 3: Vrouwenstrijd (september 2022)

Cecile Rapol was erbij op de allereerste vrouwendag in 1972. Sindsdien miste ze zowat geen enkele editie. 84 is ze ondertussen en nog steeds overtuigd feministe. Cecile heeft 50 jaar ervaring in de strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Ze opende in 1980 het Vrouwenhuis in Roeselare en werd in 1994 gemeenteraadslid voor de socialisten. Maar ze is ook moeder van 4 kinderen en stopte met werken om voor haar kinderen te zorgen.

Hoe ze dat allemaal rijmt met haar feminisme en of vrouwenstrijd nog wel iets van deze tijd is, verneem je allemaal in deze podcast. Ook haar dochter Marieke Kindt schoof mee aan tafel. (Tip: luister zeker tot het einde…)

  • Een interview met Cecile Rapol lees je ook in ons magazine Linxuit van september 2022.


Aflevering 2: Vakantiekolonies (juni 2022)

Honderdduizenden kinderen trokken ooit met de mutualiteit op zomerkamp. Voor velen was het de eerste keer dat ze de zee zagen. Die vakantiekolonies kaderden in de uitbouw van het sociaal toerisme, dat na de Tweede Wereldoorlog goed op gang kwam. Martine Vermandere (Amsab-ISG) en Jo Rousseau (voormalig directeur van De Barkentijn/Kindervreugde in Nieuwpoort) weten er alles over.

Wie waren de kinderen die hier op vakantie kwamen? Waarom kwamen ze naar hier? En wat rest er nog van de droom van vakantie voor iedereen?

  • Een interview met Martine Vermandere lees je ook in ons magazine Linxuit van juni 2022.)


Aflevering 1: Leuvense gangen (mei 2022)

De Jean Bulenswijk – op een half uurtje stappen van het station van Leuven – was ooit één van de vele gangen of beluiken waar de arbeiders woonden die de industrie van Leuven lieten draaien. In de 19de eeuw was dit een straat waar verschillende grote gezinnen dicht op elkaar woonden, nu is het een rustige wijk aan de rand van de stad. Vandaag zijn de arbeidershuisjes beschermd erfgoed.

Wij gingen er een kijkje nemen, samen met historicus Luc Minten, auteur van het boek ‘(Over)leven in Leuvense gangen’, en Jo Walbers, die er in de jaren 1980 een vervallen huisje kocht en helemaal opknapte.

  • Een interview met Luc Minten lees je ook in ons magazine Linxuit van maart 2022.