Grote Prijs Sociale Fotografie 2021: de winnaars

Foto: Bart Moeyaert
Foto: Bart Moeyaert

Het was niet makkelijk kiezen voor de jury van onze Grote Prijs Sociale Fotografie 2021. In de 37 inzendingen was er heel wat knap werk te ontdekken. Na een heel lang beraad kwam de jury tot de 7 volgende laureaten, die zeer verscheiden zijn maar stuk voor werk diep, mooi pakkend werk afleverden.

Winnaar Grote Prijs Sociale Fotografie 2021: Bart Moeyaert

Bart portretteerde zijn tante die eind 2020 noodgedwongen werd opgenomen in een WZC. De jury vond het verbazend wat een universum wordt geschapen op zo’n kleine ruimte. Hij gebruikt zeer originele standpunten zonder voyeuristisch te zijn met een scherp oog voor details. Bart wint 500 euro cash.

De winnaar van de Prijs van Snoecks is Hanne Bracaval. Hanne maakte een gevoelige autobiografische reeks, die zal worden gepubliceerd in de volgende editie van Snoecks.

De jury bestond uit Hilde Braet (fotografe), Geert Stadeus (hoofdredacteur Snoecks) en Jo Schelstraete (fotograaf, ACOD). De hoofdwinnaar ontvangt 500 euro.

Alle 7 laureaten 

  • Bart Moeyaert portretteerde zijn tante die eind 2020 noodgedwongen werd opgenomen in een WZC (winnaar GPSF)
  • Hanne Bracaval toonde een innige autobiografische reeks (winnaar Snoecksprijs).
  • Erica Rottiers maakte met haar reeks ‘Forland’ een surrealistisch portret van de mensen op de ‘boerenbuiten’.
  • Farida Lemeatrag maakte een aandoenlijk beeldverhaal over dementie.
  • Pascal Meyvaert maakte een reportage over de wijk ‘Klein Rusland’ in Zelzate.
  • Eva Faché maakte een fotoreeks over de controversiële wereld van stierengevechten in Portugal.
  • Filip Van Zandycke (vzw Hoedgekruid) maakte een reeks over de omgeving van het kanaal in Brussel met een centrale rol van de woontoren ‘Upsite’.

Expo

De 7 laureaten zullen telkens gedurende een maand exposeren in de mooie vitrines in de Meersenierstraat in Gent. Vijf onder hen krijgen een plaatsje aan de buitenmuur van fotospeciaalzaak fotoshop in de Kasteellaan in Gent met een XXL formaat print.