Grote Prijs Sociale Fotografie 2021: de winnaars

Foto: Pascal Meyvaert
Foto: Pascal Meyvaert

Het was niet makkelijk kiezen voor de jury van onze Grote Prijs Sociale Fotografie 2021. In de 37 inzendingen was er heel wat knap werk te ontdekken. Na een heel lang beraad kwam de jury tot de 7 volgende laureaten, die zeer verscheiden zijn maar stuk voor werk diep, mooi pakkend werk afleverden.

7 laureaten (in willekeurige volgorde)

  • Erica Rottiers maakte met haar reeks ‘Forland’ een surrealistisch portret van de mensen op de ‘boerenbuiten’.
  • Farida Fareadag maakte een aandoenlijk beeldverhaal over dementie.
  • Bart Moeyaert portretteerde zijn tante die eind 2020 noodgedwongen werd opgenomen in een WZC.
  • Pascal Meyvaert maakte een reportage over de wijk ‘Klein Rusland’ in Zelzate.
  • Eva Faché maakte een fotoreeks over de controversiële wereld van stierengevechten in Portugal.
  • Hanne Bracaval toonde een innige autobiografische reeks.
  • Filip Van Zandycke (vzw Hoedgekruid) maakte een reeks over de omgeving van het kanaal in Brussel met een centrale rol van de woontoren ‘Upsite’.

Expo

De 7 laureaten zullen telkens gedurende een maand exposeren in de mooie vitrines in de Meersenierstraat in Gent. Vijf onder hen krijgen een plaatsje aan de buitenmuur van fotospeciaalzaak fotoshop in de Kasteellaan in Gent met een XXL formaat print.

Eind juli 2021 wordt de hoofdwinnaar bekend gemaakt die een geldprijs krijgt. Tevens wordt dan ook de prijs van Snoecks bekend gemaakt. Ook zullen van de hoofdwinnaar en de winnaar van de Snoeckprijs enkele foto’s gepubliceerd worden in de Snoecks 2022.

Jury

De jury bestond uit Hilde Braet (fotografe), Geert Stadeus (hoofdredacteur Snoecks) en Jo Schelstraete (fotograaf, ACOD).

De prijsuitreiking zal doorgaan in beperkte kring op donderdag 29 juli 2021 om 19u aan de Virines van de Pili Pili, Meersenierstraat.