In 2018 herdachten we het einde van de Eerste Wereldoorlog. Een gebeurtenis om nooit meer te vergeten, maar vooral om uit te leren wat dit als verdere verloop voor onze samenleving heeft betekend. Geschiedenis is nooit enkel een mannenverhaal. Daarom sloegen Linx+ en VIVA-SVV in 2014 de handen in elkaar voor de tentoonstelling ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’.
Deze expo kan nog steeds ontleend worden.
Expo
De expo biedt een thematisch overzicht van de vele gebeurtenissen uit de woelige jaren 1914-1918 vanuit het standpunt van vrouwen. Terwijl manlief aan het front of in bezet gebied zijn oorlog uitvocht, deed de vrouw wel wat meer dan enkel voor de kinderen te zorgen. Vrouwen draaiden mee in de mallemolen als verpleegster, activiste, spionne, als arbeidster in de fabrieken, als trekkers van liefdadigheidsinitiatieven, als gedwongen prostituee…
Onze tentoonstelling vertelt het verhaal van Gabrielle Petit, Edith Cavell, Yvonne Vieslet en vele andere bekende en onbekende vrouwen die hun stempel drukten op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.
Samenstelling expo
- 20 rolbanners van 80 x 200 cm
- Bekijk hier alle rolbanners (pdf)
Thema’s
- De vrouw onteerd: geweld tegen vrouwen, misbruik van vrouwen.
- Vrouwen in overal: de vrouw aan het werk… of toch niet. Het verhaal van Bertha Laurens, een jonge vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog actief was in een legerwasserij.
- Patriottisme in België: het verhaal van Yvonne Vieslet, een klein meisje met een groot hart. Zij gaf haar schoolkoek aan gevangen genomen Belgische soldaten en werd hierop doodgeschoten door een Duitse soldaat.
- De witte Engelen: Suzanne Lippens-Orban was tijdens de Eerste Wereldoorlog verpleegster in het bekende fronthospitaal ‘Hôtel l’Ocean’. Ze bleef heel haar leven een belangrijke rol vervullen in het Belgische Rode Kruis.
- Vrouwen in verzet: Marthe Cnockaert was een spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Haar verhaal werd later gepubliceerd in een boek en verfilmd.
- België en het verzet: Edith Cavell en Gabrielle Petit, twee bekende verzetsstrijders tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- Satijnen handschoenen aan de kant: burgervrouwen zetten zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in om geld in te zamelen, soep te bedelen … Sommigen onder hen gingen een stapje verder en sloten zich aan bij het verzet. Marie de Croÿ was een van deze vrouwen die door haar activiteiten een tijd in de gevangenis van Sieburg heeft gezeten.
- Liefdadigheid van onderuit: Georgine Blanchaert woonde tijdens de Eerste Wereldoorlog in een arbeiderswijk in Gent. Ze richtte een wasserij op waar moeders en vrouwen toegang hadden tot zeep, kolen en warm water. Geen onnodige luxe tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hygiëne was erbarmelijk waardoor epidemieën een echt probleem vormden.
- Liefdadigheidswerk van juffer Orianne: Jeanne Orianne zette zich in om gesneuvelde soldaten te identificeren en een waardige rustplaats te geven, ongeacht hun nationaliteit.
- Plaisirs d’amour: Emma Clement was het liefje van de modernistische dichter Paul Van Ostaijen. Emma stortte zich ’s nachts in het uitgaansleven met Duitse officieren en collaboreerde openlijk met de Duitsers. Uiteindelijk vluchtte ze naar Duitsland.
- Avec leur sourire tarifé: De prostitutie in België kende een boost tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vrouwen van verschillende klassen en leeftijden probeerden op die manier geld te verdienen. Deze vrouwen kregen enorm veel kritiek te verduren van de samenleving.
- Vlucht! wordt er langs alle kanten geroepen’: Ida Dergent vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog eerst naar Nederland en nadien naar Groot-Brittannië.
- Pacifisme tijdens de Eerste Wereldoorlog: Bij het uitbreken van de oorlog vallen alle pacifistische activiteiten volledig stil. Maar op 12 en 13 februari 1915 vindt in Nederland het Internationaal Vrouwenvredescongres plaats. België wordt onder andere vertegenwoordigd door Eugenie Hamers.
Mogelijke opbouw expo
De eerste 4 banners horen samen:
- Europa Verdeeld
- De zomer van 1914
- België bezet!
- De vrouw onteerd
De laatste 3 banners handelen over het einde van de oorlog en horen ook samen:
- Het einde van de Groote Oorlog
- ‘Their name liveth for evermore’
- De bevrijding van de Belgische vrouw
Voorwaarden
- De expo ontlenen is gratis.
- U staat zelf in voor het ophalen en terugbrengen van de rolbanners. Deze passen in een personenwagen. Elke rolbanner zit in een draagtas.
- Beschadigde panelen worden aan kostprijs vervangen.
Praktisch
- De expo ontlenen kan bij Linx+, Hoogstraat 42, 1000 Brussel,
tel. 02 289 01 80, info@linxplus.be.
Contact
- Els Rits
- els.rits@linxplus.be