Vrouwen in de Groote Oorlog

Vrouwen in de Groote Oorlog 

In 2018 herdachten we het einde van de eerste wereldoorlog. Een gebeurtenis uit onze geschiedenis om nooit meer te vergeten, maar vooral om uit te leren wat dit als verdere verloop voor onze samenleving heeft betekend. Geschiedenis is nooit enkel een mannenverhaal. Daarom besloten Linx+ en VIVA-SVV in 2014 de handen in elkaar te slaan voor de tentoonstelling ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’.

De expo biedt een thematisch overzicht van de vele gebeurtenissen uit de woelige 14-18-jaren vanuit het standpunt van vrouwen. Terwijl manlief aan het front of in bezet gebied zijn oorlog uitvocht, deed de vrouw wel wat meer dan enkel voor de kinderen te zorgen. Vrouwen draaiden mee in de mallemolen als verpleegster, activiste, spionne, als arbeidster in de fabrieken, als trekkers van liefdadigheidsinitiatieven, als gedwongen prostituee…

Onze tentoonstelling vertelt het verhaal van Gabrielle Petit, Edith Cavell, Yvonne Vieslet en vele andere bekende en onbekende vrouwen die hun stempel drukten op het verloop van de eerste wereldoorlog.