Vrijwilligersplatform – Activiteiten over ‘wonen’

Met deze tips kan een Linx+-activiteit organiseren over de woonproblematiek. Van wandelingen over films tot boekvoorstellingen.

Bezoek de Braem-woning

Hij komt enkele malen aan bod in deze Linxuit: Renaat Braem. Een bijzonder architect die droomde van een klassenloze wereld, waartoe zijn architectuur een belangrijke rol moest spelen. In Antwerpen (Deurne) kan je zijn bijzondere woonhuis en atelier bezoeken. www.expeditiedestad.be

Toneel: Braempraat van Dimitri Leue

Acteur Dimitri Leue bracht in 2018 het stuk ‘Braempraat of Het Lelijkste Land Ter Wereld’ op de planken, naar de gekende aanklacht van Braem over de Belgische bouwkunst. Niet meer in de theaterzalen, maar wel 1u35 lang integraal te bekijken.

https://vimeo.com/293522320

Genk Anders Bekeken / Olen Anders Bekeken

Onze rondrit in Genk (40 km) brengt je langs verschillende Genkse woonwijken en historische sites, met een tussenstop aan de tuinwijk van Winterslag. In Sint-Jozef-Olen wandel je doorheen de bijzondere geschiedenis van dit dorp als product van de industrialisatie.

Film: Rabot (Christina Vandekerckhove)

Deze Belgische documentaire uit 2017 vertelt het verhaal van een sociaal woonblok in Gent dat tegen de vlakte moet. De docu volgt een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Online betalend te bekijken via Lumière.

Film: Rabot 2 (Simon Allemeersch)

Hoe is het nu met u? Met deze persoonlijke verhalen start deze documentaire, die verder uitzoomt naar een groter verhaal over private en publieke rijkdom. Welke rijkdom hebben we nodig voor een goed leven, en welke rol spelen architectuur, stadsontwikkeling en beleid hierin? Voorstellingen op 3 mei in Wagehuys Leuven (www.30cc.be) en 12 mei in Leietheater Deinze (www.leietheater.be).

 Documentaire: 5 Blokken

Vijf sociale woonblokken – gekend als ‘de Papenvest’ – in het centrum van Brussel werden in 2013 gesloopt om plaats te maken voor duurdere nieuwbouw. Jongeren uit deze blokken brachten hun leefwereld in beeld. Bekijk deze korte docu (20 min.).

Boek: De onzichtbare wooncrisis (Joy Verstichele, 2018)

Wist je dat 30% van de private huurders na het betalen van hun huur te weinig overhoudt om menswaardig te leven? Dat 84% van alle woonsubsidies naar eigendomsondersteuning vloeit, 14% naar sociaal huren en 2% naar privaat huren? Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform toont de verhalen achter de vele cijfers. www.huurdersplatform.be

Boek: De Woonzaak (Hugo Beersmans, 2022)

De problemen met toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit én woonzekerheid op de private huurmarkt zijn groot. Wonen is een grondrecht, maar in de praktijk blijkt dat in Vlaanderen niet. Auteur Hugo Beersmans weet er alles over. www.woonzaak.be