Het verhaal achter ‘Iedereen mee?’

Karim Brikci-Nigassa © Krasnyi Collective

‘Iedereen mee? Verbinding in een veranderende samenleving’. Dat is de titel van onze fotowedstrijd Bewogen Fotografen in 2024. We kozen voor een krachtig beeld van de fotograaf Karim Brikci-Nigassa van Krasnyi Collective, omwille van het straffe verhaal dat erachter schuilgaat, en daarom vertellen. Hoe kunnen we ook anders, als liefhebbers van sociale fotografie?

BM&S, waarschijnlijk zegt deze onderaannemer je niets. En toch is de kans groot dat je er al mee in aanraking kwam. Immers, vanaf 2014 zorgden hun veertien personeelsleden voor de schoonmaak van treintoestellen, vlakbij Schaarbeek.

Interessante partner, moeten ze bij de Belgische spoorwegen gedacht hebben, want hun tarieven waren 20% lager dan die van concurrenten. Maar dat kwam met een prijs: de werkomstandigheden bleken minstens – in negatieve zin, weliswaar – even spectaculair.

Het kleine team uit Schaarbeek werd geteisterd door allerlei pesterijen van het nieuwe management. Drie interims die een contract beloofd waren, kregen een C4 onder de neus. Twee vakbondsafgevaardigden werden ontslaan op basis van valse redenen.

De boemerang keerde evenwel snel in de managementsmoel terug.  De leugens werden ontmaskerd en na het ontslag van de vijf medewerkers brak er een spontane staking uit.

Het piket duurde vier maanden en de ploeg van veertien kreeg steun uit allerlei hoeken. De directie klauwde wanhopig om zich heen, met schendingen van het stakingsrecht en zelfs fysieke intimidatie, maar bond uiteindelijk in.

De vijf arbeiders werden heraangeworven, maar dan in andere NMBS-vestigingen. Dit kon enkel dankzij de samenhorigheid en solidariteit van de arbeiders, die ons herinnerden aan een historische les: strijd loont als we samenwerken!