Grote Prijs Sociale Fotografie: Aurélien Goubau

© Aurélien Goubau -Murmansk est une région avec une forte concentration de bases militaires sur son territoire. Ici deux avions de guerres sont exposés à l'extérieur de la ville.

Znamya – Verbonden onder het noorderlicht

Het groene licht van een noorderlicht omhult het bos en probeert te voorkomen dat de donkere nacht het omliggende terrein verduistert. Liggend op een luchtbed, kussen Katia en Nastia. Ze lijken zo verlaten, zo verliefd en zo vol dat men bijna de hardheid van de buitenwereld en haar gebreken vergeet. Een oude dame bidt voor haar computerscherm in de duisternis van haar flat. Al deze mensen lijken hun eigen leven te leiden, allen lijken verbonden onder het noorderlicht. Aangetrokken door de poolnacht, trok ik naar Noord-Rusland, waar de zon een deel van het jaar verdwijnt. Ongeacht de huidige geopolitieke inzet, vertrok ik zonder angst of precies doel. Ik liet me leiden door ontmoetingen, op zoek naar personages en verhalen. Ik ging op zoek naar dromen in het hart van Rusland. Ik wilde de nacht beleven, er helemaal in doordringen en me eraan overgeven met de personages die in de duisternis leven.

De duisternis van de poolnacht duidt niet op een tijd of een periode, maar op een stemming. Schijnbaar stil en leeg van alle licht en kleur, strekt de nacht zich uit tussen de huizen in de verte. De mensen die in de noordelijke duisternis wonen, lijken gebonden aan de nacht. Iedereen lijkt te lijden onder zijn eigen leven, toch blijken ze allemaal op een mysterieuze wijze allemaal
gebonden aan elkaar. Het is in de nacht dat licht zich openbaart. Het is in de nacht dat de verbondenheid van de mensen wordt onthuld.

De titel Znamya verwijst naar een satelliet die Russische wetenschappers in de jaren ‘90 bouwden. Het doel van deze satelliet was de poolnacht te verlichten en licht te brengen aan de mensen die daar toen leefden.

© Aurélien Goubau - Murmansk est une région avec une forte concentration de bases militaires sur son territoire. Ici deux avions de guerres sont exposés à l'extérieur de la ville.
© Aurélien Goubau -Murmansk est une région avec une forte concentration de bases militaires sur son territoire. Ici deux avions de guerres sont exposés à l'extérieur de la ville.
© Aurélien Goubau - Katia et Nastia, deux étudiantes de Murmansk, s'embracent dans leur appartement.
© Aurélien Goubau -Nastia, une étudiante en mechanique à l'Université de Murmansk, et son chien.
© Aurélien Goubau -Des personnes se retrouvent dans un café au pied des appartements de Murmansk.
© Aurélien Goubau -Une famille se retrouve ensemble le soir pour chanter autour du piano. Dans le Nord de la Russie, la vie familiale, surtout le soir, est très importante.
© Aurélien Goubau -Un couple se retrouve lors d'une soirée dans un appartement. Nombreux sont les jeunes qui ne soutiennent pas Putin et se considèrent comme des victimes de sa politique.
© Aurélien Goubau -Une jeune fille regarde la neige qui tombe au travers de la vitre de son appartment à Murmansk.