13 tips voor de betere straatfotografie
Fotograaf Hendrik Braet is reeds lang bezig met straatfotografie. Momenteel fotografeert hij zijn eigengereide stad Gent, dat moet resulteren in een boek, en maakt hij een langdurige reeks over de Belgische kust. Hij verzamelde deze 13 tips voor straatfotografie.
1. Kies een bereikbaar onderwerp
Gans de wereld speelt zich af voor je voeten. Het is een illusie om te denken dat de goede onderwerpen zich afspelen op exotische bestemmingen. Kies een locatie die makkelijk bereikbaar is, bijvoorbeeld je eigen stad. De meeste mensen hebben vaak geen dagen tijd, slechts enkele uren. Dan is het makkelijk dat je je niet ver hoeft te verplaatsen om te beginnen fotograferen.
2. Straatfotografie is sport
Net zoals je bij het sporten wekelijks moet trainen om op hetzelfde niveau te blijven en zelfs meerdere keren per week om te verbeteren, moet je straatfotografie ook ‘onderhouden’. Je reactiesnelheid en observatievermogen zijn uiterst belangrijk en moet je oefenen. Je kan nog zoveel tips lezen en fotografen bestuderen, als je niet heel veel op pad gaat zal je werk er niet uitschieten.
3. Wees fit
Zoals ik eerder zei, zie ik straatfotografie als sport. Blijf dus gezond en ga fit en uitgeslapen op pad. Een goede foto onderscheidt zich soms van een slechte foto in een fractie van een seconde. Alertheid is essentieel.
4. Baken een territorium af
Het is goed om voor een tijdje een vast gebied te kiezen. Zo leer je de interessante locaties kennen. Soms zit het licht niet goed of op de locatie gebeurt niks interessants. Het is dan goed om daar terug te gaan. Je krijgt dan meer controle over je gebied.
5. Focus je niet uitsluitend op je onderwerp
Een beginnersfout is vaak dat de focus op je onderwerp ligt en dat je het overige uit je beeld wat uit het oog verliest. Het is super om naast je onderwerp nog een tweede actie of andere eyecatcher in beeld te hebben. Weet ook dat een onderwerp slechts betekenis krijgt in een duidende omgeving.
6. Een foto is democratisch
Dit is een term die komt van mijn lievelingsfotograaf William Eggleston. In tegenstellig tot wat het oog ziet als je over straat loopt, is een foto democratisch. Dat wil zeggen dat elk element op een beeld belangrijk is. Er mag dan ook niks overtolligs op een beeld staan. Een beeld moet volledig kloppen.
7. Fotografeer met zeer korte sluitertijd
Met de meeste nieuwe camera’s kan je fotograferen op een vrij hoge iso zonder dat er ruis opduikt. Maak daar gebruik van zodat je met zeer korte sluitertijden kunt werken. Dit komt je scherpte ten goede. Ik fotografeer zelfs vaak op 1/500ste .
8. Geef je foto ademruimte
Prikkel de toeschouwer met je beelden. Een beeld dat alles blootgeeft heb je snel gezien. Prikkel de eigen invulling en de fantasie van de toeschouwer. Prop je beeld ook niet overvol. Creëer rust en ademruimte in je beeld. De wereld is al druk genoeg.
9. Wees zuinig met beeldrijmen, inhoud moet er altijd zijn
Veel straatfotografen maken er een sport van om uitsluitend grappige associaties in hun beeld te leggen. Wees daar zuinig mee. Een reeks die uitsluitend uit dergelijke vondsten bestaat, gaat snel vervelen. Denk eraan dat je beeld ook altijd inhoud moet hebben. Een foto louter om de vorm blijft vaak niet lang hangen.
10. Durf dicht te komen
Gebruik geen zoomlens. Speel het sportief en kom dicht. Sta in de actie. Maar neem ook af en toe afstand en vergeet de omgeving niet. En als het echt niet anders kan, vraag dan of je een foto mag nemen, maar zorg er wel voor dat het een spontaan beeld is. Ik zeg dan altijd: “Je hoeft niet op mij te letten”.
11. Omschrijf je concept in maximum 5 zinnen
Kies een invalshoek bij een straatreportage. Mooi is het als je kernachtig kan beschrijven en uitleggen wat je juist fotografeert en wat je bedoeling is.
12. Sta vaak stil
Als je een interessante plek vindt, wandel daar niet juist voorbij. Sta daar dan stil voor een tijdje. Je zult versteld staan wat er allemaal gebeurt op pakweg een kwartier.
13. Geniet ervan
Straatfotografie moet je liggen. Forceer je niet om dit te doen. Maar probeer als je er toch voor kiest je grenzen te verleggen.
Hendrik’s lievelingsfotowerk: