Fotograaf in de kijker: Bart Moeyaert

Is Dat Het Nu
© Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is de winnaar van onze Grote Prijs Sociale Fotografie 2021Zijn reeks ‘Is dat het nu’ kon de jury unaniem bekoren. Bart portretteerde zijn tante die in 2020 noodgedwongen werd opgenomen in een Woonzorgcentrum.

Uit het juryrapport: “We vonden het verbazend welk een universum werd geschapen op zo een kleine ruimte. Bart gebruikt zeer originele standpunten zonder voyeuristisch te zijn en heeft een scherp oog voor detail.”

Tijd voor een interview! We spreken Bart Moeyaert – niet te verwarren met de gelijknamige schrijver – een dag later dan gepland. Hij is net 3 weken vrijwilliger geweest op het Dranouterfestival en door de hoogoplopende moddersituatie zat hij letterlijk vast.

Moto’s of foto’s

Hoe ben je met fotografie begonnen?
Bart: “Wel, ik had mijn midlifecrisis (lacht) en ik stelde voor aan mijn vrouw om een moto te kopen ofwel een fototoestel. Mijn vrouw was meer voorstander van dit laatste omdat dit wellicht niet zo duur zou zijn. Maar daar heeft ze zich in vergist (lacht)… Mijn doel was om concertfoto’s te nemen. Ik ben namelijk al jaren vrijwilliger op Dranouter. Een 6-tal jaar geleden startte ik met het volgen van de opleiding ‘fotograaf ‘ aan het CVO in Kortrijk en daar heb ik alle modules van fotografie doorlopen.”

Ben je aangesloten bij een fotoclub?
Bart: “Nee, ik wil dit niet omdat ik mij dan gebonden zou voelen. Al denk ik er wel aan om mij in te schijven aan de academie in Kortrijk, al twijfel ik nog. Het is wel zo dat ik het belangrijk vind om fysiek af te spreken. Afstandsonderwijs in de covid-tijden was totaal mijn ding niet.”

Wekelijks op bezoek

Hoe kwam je erbij om je tante te fotograferen in het Woonzorgcentrum?
Bart: “Ik was zoals gezegd van plan om concertfoto’s te nemen maar door corona was dit uiteraard niet mogelijk. Achteraf gezien gelukkig maar. Mijn tante kon niet meer zelfstandig wonen en moest worden opgenomen in een Woonzorgcentrum. Het interieur van het woonzorgcentrum viel mij onmiddellijk op bij de verhuis en ik wou mijn tante in het woonzorgcentrum fotograferen met haar nieuwe vriendinnen. Door covid moest ze echter voornamelijk in de kamer blijven. Doordat ze een palliatief statuut had, mocht ik bijna wekelijks op bezoek komen. Het nadeel dat ik enkel in de kamer mocht komen, werd een voordeel. Ik werd gedwongen om creatief te zijn in die kleine ruimte. Ik moest telkens zoeken naar andere interessante standpunten. Ik zette ook nooit iets in scène: ik liet alles zoals het was.”

Vond je tante het oke dat je gans de tijd foto’s nam?
Bart: “Ze had daar geen enkel probleem mee. Ze was telkens gewoon blij dat ik er was.”

Wie zijn je favoriete fotografen?
Bart: “Lieve Blanquaert vind ik sterk omdat er telkens een verhaal achter haar foto’s zit. Onlangs zag ik foto’s van Bieke Depoorter in Kortrijk en dat vond ik fantastisch. Sharif Ben Hilima vind ik ook zeer sterk omdat hij een mooie reeks over identiteit heeft gemaakt.”

Boven De Wolken

Hoe zie je je toekomst als fotograaf?
Bart: “In de toekomst wil ik verder werken met sociale fotografie. Hopelijk kan ik samen met andere mensen iets doen, zoals puzzelstukjes die in elkaar vallen. Maar ik heb veel tijd nodig om iets uit te werken. Ik fotografeer graag mensen en situaties (reportagefotografie, sociale fotografie…). Concertfotografie is ook de max. Dat zal ik voornamelijk blijven doen voor het Dranouterfestival. Eens één of andere gezellige muziekgroep mogen volgen en fotograferen op een tournee en daarna de foto’s mogen exposeren dat zou ik ook formidabel vinden.”

“Ik mag ook fotograferen voor ‘Boven De Wolken’. Ouders die bij de geboorte, kort ervoor of erna, hun kindje verliezen hebben niet de kans om mooie foto’s te maken. Voor hen is vzw ‘Boven De Wolken’ er. Ze bieden ondersteuning aan de ouders en bieden aan om in alle vertrouwelijkheid mooie foto’s te maken van hen en hun kindje. Met onze foto’s kunnen we troost brengen. De positieve berichtjes die achteraf komen is voor de fotografen van ‘Boven De Wolken’, die bij iedere shoot wel meeleven met de ouders, een reden om er verder voor te gaan.”

Voelde je aan dat je kans maakte om de Grote Prijs Sociale Fotografie te winnen?
Bart “Totaal niet. Ik was al blij dat ik geselecteerd was. Winst kwam dan ook als een totale verrassing.”

Proficiat met je winst, Bart!

De volledige reeks van Bart Moeyaert kan je hieronder bekijken.