Dag van de Sociale Fotografie 2023
Zaterdag 2 december 2023 was het zover: de tweede editie van Linx+’ Dag van de Sociale Fotografie! Het werd een dag vol uiteenlopende activiteiten, in het Antwerpse Zuiderpershuis.
Twintig dappere zielen trotseerden de eerste winterprik in de ochtend om met Linx+ naar het FOMU te gaan terwijl het Linx+ team de laatste, opgetogen hand legde aan de zaalopstelling.
De eerste enthousiastelingen schoven aan om 12u30, zowat een uur voor het namiddagprogramma begon met de feedbacksessies. Die werden vakkundig begeleid door Bastiaan Van Aarle en Klaartje Lambrechts. Iedereen dromde samen rond een tafel om elkaars foto’s te bespreken. Het enthousiasme was na een uur en een half nog altijd zo groot dat de sessie tien minuten langer duurde dan voorzien.
Een halfuur na aanvang van de feedbacksessies was het in een andere zaal de beurt aan Hendrik Ollivier. Hij nam ons bij de hand en dartelde een uur lang doorheen de rijke geschiedenis van de sociale fotografie.
Hij werd afgelost door Eva Faché en Nick Somers, prille dertigers die nu al hoge ogen gooien in het fotografiecircuit. Zij kwamen enige context verschaffen bij enkele van hun beelden. Eva strooide met rake fragmenten uit het magische Scandinavië, Nick met zorgvuldig geplaatste, veelkleurige mozaïeken.
Op hetzelfde moment gaven Janne Leppens, onze winnaar van de Grote Prijs Sociale Fotografie, en Silke Winne, het beste van zichzelf in een naburige zaal. Beide imponeerden met prenten die een ontroerende, geslaagde inkijk in hun persoonlijke verhaal geven. Janne vertelde het verhaal van zus Lisse, Silke onderzocht haar roots via een speurtocht door het leven van haar vader. Onderstaande foto toont enkel de achterkant van moderator Jo Schelstraete, maar we kunnen je garanderen dat wij zijn voorkant met open mond zagen luisteren.
Omstreeks 16u30 was het tijd voor het avondprogramma. Na een welkomstwoord van Eddy Van Lancker, begon moderator Lynn Formesyn aan het debat met de vraag ‘Kan fotografie de wereld beter maken?’ De ervaren Filip Claus riposteerde meteen met een genuanceerde ja en ook nee. Jongere wereldverbeteraars en fotografen Ali Selvi en Gena Kagermanov deden ook een stevige duit in het zakje. Ter afronding knoopte woordkunstenaar Marjan De Ridder met haar improvisatiemoment een mooie strik rond het pakketje inspiratie van ons panel.
Daarna mochten we drie straffe madammen op het podium ontvangen. Katleen Gils, Hilde Braet en Ans Brys kwamen ons vertellen hoe fotografie inclusie kan versterken. Katleen bracht het verhaal van Adjua met zich mee, Ans dat van de transitiewijk Stuivenberg en Hilde lichtte All-in toe, haar samenwerking met BREEDBEELD. Hun projecten belichten allerlei mensen, niet alleen door die te fotograferen, ook door hen zelf te laten fotograferen.
Nadat Marjan de interviewreeks afsloot met een improgedicht, gingen we over naar de prijsuitreiking van Bewogen Fotografen 2023. Er zit een heel verhaal achter het thema van dit jaar, ‘Schafttijd’, en wie anders dan Martine Vermandere van het Amsab-ISG om de historische relevantie ervan uit de doeken te doen? Wie na de schafttijd nog steeds niet voldaan is, kan op deze pagina de honger stillen.
Over de prijsuitreiking willen we hier niet enorm veel kwijt. Er is immers een volledig artikel aan gewijd! Neem snel een kijkje en ontdek wie er met de prijzen aan de haal ging!
Na de prijsuitreikingen door Linx+ coördinator Sandra was het haar beurt om even in de sprekersstoel plaats te nemen. Ze vertelde Lynn en het publiek over de nieuwe RAUW en hoe deze editie via interviews en fotoreeksen de kracht van sociale fotografie verder uitdiept en onderstreept. Ze rondde af met een oproep naar fotografen die met Linx+ inclusieversterkende projecten op poten willen zetten.
Lynn en Marjan sloten het avondprogramma af en nodigden ons uit voor een hapje en een drankje tijdens de receptie in de foyer, waar al snel het gezellige geluid van gekeuvel, ritselend magazinepapier en glazengeklingel weerklonk.
Wil je er volgend jaar (opnieuw) bij zijn? Schrijf je dan in voor onze e-zine Infrarood.