Bewogen Fotografen wedstrijd 2023 ‘Schafttijd’: de winnaars

Op 2 december 2023 vierde Linx+’ Dag van de Sociale Fotografie. Daarbij kon een prijsuitreiking niet ontbreken. Naar jaarlijkse traditie kenden we voor onze wedstrijd Bewogen Fotografen de top drie een prijs toe, met een publieksprijs op de koop toe. Dit jaar was het thema ‘Schafttijd’.

Onze publieksprijs ging naar ‘Afsluitploeg’ van Marc Machielse. Zijn beeld van twee slooparbeiders die tijdens de middagpauze in Vlissingen samen aan het frituren zijn met behulp van een stroomleiding die ze weldra moeten afsluiten, kon de meeste stemmers bekoren. Goed gedaan, Marc!

Afsluitploeg, Marc Machielse

Onze driekoppige jury, bestaande uit Ans Brys, Erwin Madereel en Wouter Van Springel (BREEDBEELD), schoot aanvankelijk goed uit de startblokken met een vlot bereikte consensus over de winnaar,  maar kreeg het moeilijk bij het samenstellen van de top drie. Finaal zagen ze geen andere optie dan een gedeelde derde plaats te voorzien voor de straffe foto’s van Anne Scheers en Toon Van Hoof. Proficiat!

Tijdcapsule, Anne Scheers

Toon Van Hoof

Anne’s foto uit New York werd genomen in een van de oudste cafés van de de stad. De zwart-witte afwerking smeerde er nog een extra retrolaagje bovenop. Wie langer kijkt ziet  ook hedendaagse elementen, zoals de muts en smartphones. Toons foto sleurt ons terug naar het Europese vasteland en verwelkomt ons in het Sloveense Bled. Zijn foto lijkt wel een stilleven, met een ongeduldig naar zijn horloge kijkende ober in het midden. Met deze foto probeerde hij verschillende klasse-elementen in kaart te brengen.

Ook de tweede plek is weggelegd voor een beeld met een politieman – zouden onze blauwe vrienden geïnfiltreerd zijn in onze jury? Anne leerde ons al dat de arm der wet ook middagpauzes nuttigt, maar als je wil weten hoe dit op z’n Belgisch verloopt, dan vind je geen mooiere foto dan ‘Frietflik’ van Filip Van Zandycke. Gefeliciteerd!

Frietflik, Filip Van Zandycke

Geduldig wachtend in de drukke frituur Fritland zag hij zijn kans schoon om dit tafereel vast te leggen. Het moet van de flik terug een mens maken, vindt Filip, want er is zoveel polarisatie dat we vergeten wat ons bindt en menselijk maakt. Goed gezegd!

En dan zijn we zowaar aangekomen bij de eerste plek. Net als Frietflik doet het winnende beeld van Bewogen Fotografen 2023  ons reflecteren over onze vooroordelen en laat het ons erkennen dat er vormen van arbeid zijn die we gemakkelijk vergeten, zelfs al staan en leven we constant met hun eindproducten. Of dat is toch het denkproces dat de winnaar ermee wil aanduiden. Bedankt, winnaar van de wedstrijd Bewogen Fotografen! Bedankt voor de manier waarop je het thema Schafttijd kleurde! Bedankt voor je oprechte portret van werkman Petru en je fijne gedachten, Guy Brinckman!

Petru’s werkpauze, Guy Brinckman