Corona? Positief!

© All-in

Corona? Positief!

Breedbeeld, Linx+ en het Werklozencomité van ABVV Antwerpen slaan de handen in elkaar in het kader van All-In, een meerjarig onderzoekstraject rond inclusie.

Klaas Madereel (Werklozencomité ABVV Antwerpen) aan het woord:

In februari begon de samenwerking in Antwerpen en meteen werd beslist om dit project een optimistische draai te geven door te kiezen voor de projectnaam “Corona?Positief!”.
All-In heeft als doel te onderzoeken hoe fotografie en film kunnen bijdragen tot ontmoeting en zelfexpressie en hoe sociaal-cultureel werk en de kunsten elkaar kunnen versterken door het leggen van duurzame contacten. Ze vonden daarvoor bij de leden van het Comité een aantal gretige deelnemers!

Onze nieuwe fotografen werden eerst ondergedompeld in de methode van photovoices en de geschriften van Paulo Freire en op die manier ontdekten ze al snel de kracht en het belang van hun eigen perspectief. Gesterkt door de uitleg en instructie van de getalenteerde fotografe Hilde Braet, trokken we al snel de straat op om onze cameralenzen de kost te geven. Wat ik op onze excursies met de camera zag, vond ik enorm inspirerend: de mensen van het Werklozencomité die dapper en assertief op mensen toestapten om hen te vragen of ze een foto mochten trekken; zelfs vanop veilige afstand en met mondmaskers op waren zij gigantisch gemotiveerd om deel te nemen aan dit project!

We kijken dan ook met trots en voldoening uit naar de finale eindresultaten van het project, die vanzelfsprekend ook in het teken van solidariteit staan. Zo plannen we de getrokken foto’s te printen op kaartjes die we gaan afgeven in bepaalde woonzorgcentra, waarmee we de solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen die hard werden getroffen tijdens de coronacrisis willen benadrukken en versterken. Maar ook andere expressies van dit project zullen hun weg naar buiten vinden: een online presentatie van het verzamelde werk, een actie op de Werkloosheidsdienst van ABVV Antwerpen om andere werklozen de weg naar het Comité te wijzen, de ideeën zijn talrijk en verre van uitgeput. Hoewel het project nog loopt, heerst er bij de deelnemers een ongetwijfeld gevoel van trots over het werk dat zij al verricht hebben en de inzichten die zij hieruit hebben ontvangen. Maar om te weten te komen welke kunstprojecten in de toekomst nog vanuit onze fotografen vloeien, zal je nog even geduld moeten hebben!

Meer over het project vind je hier

© All-in
© All-in
© All-in