Linx+ dag in Gent – VOLZET

Op zaterdag 23 september 2023 nodigen we je uit op onze Linx+dag in Gent. We verrassen je met boeiende activiteiten én vieren onze 20ste verjaardag!

Vanaf 9 uur ben je welkom in het Industriemuseum. Na een warm onthaal met koffie en ontbijtkoeken laten we je Gent ontdekken. ’s Middags kom je weer gezellig lunchen in het Industriemuseum (soep + broodjes). Hét moment ook om onze unieke Linx+expo te bezoeken met een terugblik op 20 jaar Linx+ én een blik op de toekomst. Ook onze expo over de strijd voor het algemeen stemrecht zal er staan. En je kan ook stemmen voor de publieksprijs van onze fotowedstrijd Schafttijd.

’s Namiddags nemen we je terug mee door Gent, te voet of met de boot. Rond 16u30 sluiten we samen de dag feestelijk af met taart, bubbels en een gezellig optreden van onze vrienden van het Genks Citékoor én Vuile Mong.

Industriemuseum Gent. Foto: Bas Bogaerts © Stad Gent-Dienst Toerisme

Programma

 • 9u00: Onthaal in het Industriemuseum, Minnemeers 10, 9000 Gent
 • 9u15: Welkomstwoord en opwarmer met CirQ
 • 10u00: Start activiteiten voormiddag
 • 12u30: Lunch / expo 20 jaar Linx+ / expo Leve het stemrecht voor iedereen / animatie met CirQ
 • 14u00: Start activiteiten namiddag
 • 16u30: Taart en bubbels voor 20 jaar Linx+
 • 16u45-18u30: Feestprogramma met optreden van het Genks Citékoor en Vuile Mong
 • 19u: Einde

Vrijdagmarkt Gent. Foto: Martin Corlazzoli ©Stad Gent-Dienst Toerisme

Activiteiten voormiddag

1. Rondleiding Amsab-ISG achter de schermen – VOLZET

Het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis bevat een schat aan informatie over onze sociale geschiedenis. Samen met een gids ontdek je tijdens deze rondleiding de werking van het Amsab-ISG en krijg je inkijk in bijzondere stukken uit de collectie.

2. Rondleiding Boekentoren – VOLZET

De Boekentoren is de belangrijkste opslagplaats van de Gentse universiteitsbibliotheek. Samen met een gids verken je dit prachtige gebouw dat ontworpen werd door de Belgische architect Henry Van de Velde. Boven geniet je van een prachtig uitzicht over Gent.

3. Rondleiding Ons Huis – VOLZET

Al meer dan 100 jaar pronkt de socialistische parel Ons Huis op de Vrijdagmarkt. Een gebouw met een rijke geschiedenis, dat een hoofdrol speelde toen de coöperatieve beweging Vooruit ervoor zorgde dat Gent de bakermat van het socialisme werd. Een buitenkans om ook enkele plaatsen te bezichtigen die normaal niet toegankelijk zijn!

4. Rondleiding Vooruit achter de schermen – VOLZET

Ook het ‘Feestlokaal van Vooruit’ is zo’n icoon van socialistisch Gent. Sinds 1982 worden de vijf belangrijkste zalen gebruikt door Kunstencentrum VIERNULVIER.  Een gids neemt je mee door het hele gebouw, van de kleinste kelder tot de hoogste toren.

5. Rondleiding Industriemuseum – VOLZET

Gent werd groot op textiel in de 19de eeuw. Het Industriemuseum vertelt kleine en grote verhalen van deze industriële revolutie. Een gids voert je mee naar de spinnerij, weverij, ververij en het confectieatelier van de oude textielfabriek waarin het Industriemuseum in ondergebracht.

6. Wandeling Gent Anders Bekeken met Hendrik Vermeersch – VOLZET

Deze klassieker uit ons Linx+ aanbod is een aanrader voor wie de sociale geschiedenis van Gent wil ontdekken. Onze gids neemt je mee naar de Middeleeuwen en vertelt als geen ander het verhaal van ‘de gewone man’ in deze tijd in Gent.

7. Verzetswandeling met Leentje Van Hoorde – VOLZET

Deze wandeling brengt een ode aan ambtenaren in het Gentse verzet met speciale aandacht voor de spoorwegmedewerkers. Wandel in de voetsporen van ambtenaar en weerstander Karel Poffyn (1897-1944) en ontdek de impact van de Duitse bezetting op Gent en het ontluikende verzet in de stad.

8. Documentaire ‘Nieuw Gent, Snapde?’ – VOLZET

Onbekend is onbemind. Dat geldt ook voor de wijk Nieuw Gent. In de film ‘Nieuw Gent, Snapde?’ vertellen vijf bewoners over hun wijk. Na de documentaire kan je in gesprek gaan met Johan Witters van KRAS, een organisatie van en voor mensen in armoede.

 


Portus Ganda - © Stad Gent - Dienst Toerisme

Activiteiten namiddag

1. Boottocht door Gent – VOLZET

Ontdek de Gentse Oude Dokken die omgetoverd worden tot woongebied met meer dan 1000 woningen, parken, vingersteigers voor woonboten en drie nieuwe bruggen. Via Portus Ganda varen we door de Dokken naar de Muide. Ex-delegee Rudy Van Hecke neemt ons al varend mee door dit uniek stukje Gent.

2. Street art wandeling – VOLZET

Graffitikunstenaar Nekvel neemt je mee doorheen het centrum van Gent langsheen schitterende straatkunst. Kom meer te weten over hoe hij te werk gaat, waar hij zijn inspiratie haalt en hoe hij begonnen is met deze kunstige stiel.

3. Fotowandeling Straatloper – VOLZET

Linx+medewerker Hendrik Braet is fotograaf in bijberoep. Hij focust op zijn eigen omgeving en cultuur. ‘De ganse wereld gebeurt voor je voeten,’ is zijn lijfspreuk. Hendrik gaat op fotojacht zodra hij de deur uitkomt. Samen met hem leer je bij over de beginselen van straatfotografie.

4. Wandeling Gent Anders Bekeken met Hendrik Vermeersch – VOLZET

Deze klassieker uit ons Linx+ aanbod is een aanrader voor wie de sociale geschiedenis van Gent wil ontdekken. Onze gids neemt je deze keer mee naar de 19de eeuw en vertelt het verhaal van ‘de gewone man’ tijdens de opkomst van de industrie en het socialisme. (Dit is een andere wandeling dan die in de voormiddag.)

5. Verzetswandeling met Leentje Van Hoorde – VOLZET

Wandel in de voetsporen van de Gentse oorlogsheldin Yvonne Fontaine (1904-1985) en verneem alles over de rol van rouwen in het Gentse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Dit is een andere wandeling dan die in de voormiddag.)

6. Rondleiding Ons Huis – VOLZET

Al meer dan 100 jaar pronkt de socialistische parel Ons Huis op de Vrijdagmarkt. Een gebouw met een rijke geschiedenis, dat een hoofdrol speelde toen de coöperatieve beweging Vooruit ervoor zorgde dat Gent de bakermat van het socialisme werd. Een buitenkans om ook enkele plaatsen te bezichtigen die normaal niet toegankelijk zijn!

7. Rondleiding Industriemuseum – VOLZET

Het Industriemuseum vertelt kleine en grote verhalen van de industriële revolutie. Een gids neemt je mee doorheen de afdeling ‘drukkerij’ door drie eeuwen grafische industrie: fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en impressionante drukpersen van 1750 tot vandaag. (Dit is een andere rondleiding dan die in de voormiddag.)

 


Genk Cité Koor

Feestprogramma 20 jaar Linx+

Taart, muziek en bubbels!

Rond 16u30 is het tijd voor een hapje en een drankje. Compaan voorziet voor ons een assortiment van zoete en hartige taartjes, vergezeld van lekkere drankjes.

Ondertussen kunnen we samen genieten van ons hoogsteigen Genks Citékoor dat aanstekelijke nummers over het mijnverleden brengt.

De dag afronden doen we om 17u30 met een optreden van niemand minder dan Vuile Mong.

Bereikbaarheid

Industriemuseum
Minnemeers 10
9000 Gent

Het Industriemuseum ligt op ongeveer een kwartier wandelen van het station Gent-Dampoort.

Kom je met de auto, dan is Parking Vrijdagmarkt de dichtstbijzijnde betaalparking (ca. 7 minuten wandelen). Let op: de Gentse binnenstad is een lage-emissiezone (LEZ). Controleer vooraf of je voertuig deze zone wel in mag, om boetes te vermijden.

Meer info over de bereikbaarheid van het Industriemuseum…


Tickets

 • Dagprogramma: 20 euro / 4 euro met UiTPAS-kansentarief
 • Dagprogramma met boottocht: 30 euro / 6 euro met UiTPAS-kansentarief
 • Inbegrepen: onthaal / activiteiten voormiddag en namiddag / middaglunch (soep en broodjes) / taart en bubbels / wedstrijd / optredens Genks Citékoor en Vuile Mong

Inschrijven

De Linx+dag is reeds volzet. Je kan dus helaas niet meer inschrijven. Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Abonneer je dan hier op ons e-zine ‘Tips voor je vrije tijd’…


Contact

info@linxplus.be