Immoneb: Woonarmoede in beeld

Foto: Jo Schelstraete (Revolver)

Eind november 2021 verschenen in het Gentse straatbeeld plots “te huur”-borden aan huizen die verwezen naar een nieuw immobiliënkantoor: Immoneb. Wie naar de bijhorende website immoneb.be surfte, zag enkele advertenties van weinig aantrekkelijke woningen, waarvan je je afvroeg of ze nog wel te huur mochten gezet worden. Toch waren het reële foto’s van reële woningen.

Sprekende foto’s en krasse woonverhalen tonen onleefbare woonsituaties voor onbetaalbare prijzen en maken zichtbaar van wat achter de gevels leeft… Krappe kamers die als woon-, was-, slaap- en kookruimte dienen, beschimmelde onveilige rijhuizen, een garage als woning…,  alles verhuurd voor prijzen die het leefbudget ruim overschrijden. Herkenbaar voor (te) veel mensen in armoede in Gent en Vlaanderen. Beelden en verhalen die beklijven en mensen wakker schudden en tot actie willen aanzetten. Beelden die meer indruk maken dan de vele cijfers en statistieken die al jaren de hoogdringendheid van het probleem aantonen.

Expo

Om deze foto’s te exposeren werd eveneens een origineel concept bedacht: een nep-immokantoor. Dat opende op 30 november 2021 de deuren in Shopping Gent Zuid en is tot 29 december 2021 te bezoeken tijdens de openingsuren van het shoppingcenter. Een immokantoor waar je niet terechtkan voor het huren of kopen van een woning, maar wel zicht krijgt op de wooncrisis in Gent en welke ‘woonplaatsen’ er voor buitensporige prijzen worden verhuurd.

Meer info over dit project