Fotowerkgroep Revolver en vzw KRAS: woonarmoede in beeld

Foto: Jo Schelstraete (Revolver)

Armoedenetwerk Kras vzw en onze Linx+-fotowerkgroep Revolver zochten en vonden elkaar voor het project ‘Beelden Spreken’.

De kracht van mensen

Met dit project nodigde Kras begin 2021 mensen uit om hun woonsituatie in beeld te brengen. Op die manier werden niet enkel problemen gevisualiseerd, maar ook de kracht van de mensen die hier dagelijks mee leven.

Vier coaches van onze fotowerkgroep Revolver begeleidden wekelijks telkens een groepje van vier deelnemers. Zij leerden hun fototoestel kennen en kregen inzicht in de geheimen van een goede foto. Tijdens de werkgroepen werden de foto’s besproken.

Na een korte coronapauze nam dit project een vliegende start! Samen met coach Jo (van de fotoclub Revolver) ging in april 2021 een eerste groep op stap om de mogelijkheden en knepen van de fotografie te verkennen. Ze noemden zichzelf ‘De Trekkers’. Na nog een coach-bijeenkomst gingen ze zelf woonsituaties in beeld brengen. De foto’s werpen een blik op de eigen woonsituaties én op de ‘droomsituatie’ van de deelnemers.

Immoneb

Het resultaat van deze samenwerking tussen Kras vzw en Linx+ werd naar buiten gebracht via immoneb.be.

Eind november 2021 verschenen in het Gentse straatbeeld plots “te huur”-borden aan huizen die verwezen naar een nieuw immobiliënkantoor: Immoneb. Wie naar de bijhorende website immoneb.be surfte, zag enkele advertenties van weinig aantrekkelijke woningen, waarvan je je afvroeg of ze nog wel te huur mochten gezet worden. Toch waren het reële foto’s van reële woningen.

Sprekende foto’s en krasse woonverhalen tonen onleefbare woonsituaties voor onbetaalbare prijzen en maken zichtbaar van wat achter de gevels leeft… Krappe kamers die als woon-, was-, slaap- en kookruimte dienen, beschimmelde onveilige rijhuizen, een garage als woning…,  alles verhuurd voor prijzen die het leefbudget ruim overschrijden. Herkenbaar voor (te) veel mensen in armoede in Gent en Vlaanderen. Beelden en verhalen die beklijven en mensen wakker schudden en tot actie willen aanzetten. Beelden die meer indruk maken dan de vele cijfers en statistieken die al jaren de hoogdringendheid van het probleem aantonen.

Foto: Jo Schelstraete (Revolver)

Expo

Om deze foto’s te exposeren werd eveneens een origineel concept bedacht: een nep-immokantoor. Dat opende op 30 november 2021 de deuren in Shopping Gent Zuid en was tot 29 december 2021 te bezoeken tijdens de openingsuren van het shoppingcenter. Een immokantoor waar je niet terechtkan voor het huren of kopen van een woning, maar wel zicht krijgt op de wooncrisis in Gent en welke ‘woonplaatsen’ er voor buitensporige prijzen worden verhuurd.

Met aanbevelingen voor het beleid om hier iets aan te doen… zodat eindelijk het recht op wonen, voorzien in de Vlaamse en Belgische wetgeving, gewaarborgd wordt. Mensen die in armoedige omstandigheden moeten leven voelen zich vaak machteloos, zonder stem en onzichtbaar.

Via de sprekende beelden op Immoneb zetten ze de machteloosheid, die ze dagelijks voelen in hun gevecht voor een menswaardig bestaan, om in actie. Een wake-up call van de grootste slachtoffers van de wooncrisis.


Pers


Meer weten over dit project?

Contacteer Hendrik Braet via hendrik.braet@linxplus.be.