Eeklo: Expo 100 jaar tuinwijk Klein Rusland Zelzate

Linx+ Eeklo, in samenwerking met S-PLUS “Vrije Roos”, nodigen je uit op de tentoonstelling van fotograaf Pascal Meyvaert over de wijk ‘Klein Rusland’ in Zelzate.

Pascal Meyvaert was in 2021 met deze fotoreportage laureaat van de Grote Prijs voor Sociale Fotografie van Linx+. De Russische directeur van de aluminiumfabriek Dimitri Peniakoff en de sociale huisvestingsmaatschappij vatten in 1920 het plan op om woningen te bouwen voor arbeiders van de Zelzaatse fabrieken. In Zelzate stonden de Russen aan de wieg van wat de eerste modernistische tuinwijk van België zou worden. Architect Huib Hoste ontwierp de wijk en sloeg de handen in elkaar met landschapsarchitect Louis Van der Swaelmen, die ook de pen vasthield bij de plannen van de Cité Moderne in Sint-Agatha-Berchem. Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk nog aangevuld met enkele appartementsblokken, de architect ervan doet eveneens een belletje rinkelen: de Gentenaar Geo Bontinck.

Een glimp van het werk en een interview met Pascal vind je hier.

Wil je als groep langs komen of meer info over het ontbijtgesprek op zondag 20 november? Neem contact op met Christiaan De Wulf (0473 62 43 85 of via christdewulf@gmail.com).

Contact en info voor ontbijtgesprek

Christiaan De Wulf

0473 62 43 85 of via christdewulf@gmail.com