Pascal Meyvaert in Klein Rusland

Klein Rusland

Om den brode is Pascal Meyvaert projectmanager in de chemie, maar hij is vooral een begenadigd fotograaf die in 2021 hoog scoorde in de Grote Prijs Sociale Fotografie waar zijn reeks over de wijk Klein Rusland in Zelzate in de prijzen viel. We hadden een gesprek met hem over zijn fotografie.

Dag Pascal, ben je al lang met fotografie bezig?

Ja hoor, al van kinds af aan met het ‘bakske’ van mijn grootvader. Ik passeerde als kind ook aan de kunstschool van het Sluizeken en ik wou ook naar die school. Mijn moeder moest er echter niet van weten dat ik fotografie zou studeren. Maar achteraf bekeken is dit niet zo erg: ik ben nu fotograaf in bijberoep en fotografeer nu enkel wat ik graag wil fotograferen.

Wat fotografeer je zoal?

Ik fotografeer enkel waar ik zin in heb. Ik doe af en toe opdrachten, maar geen communicanten. Liefst houd ik mij bezig met sociale fotografie. Af en toe belt Samenlevingsopbouw mij hiervoor op. Zo heb ik samen met Kristof Vereecken een boekje gemaakt, verschenen bij Uitgeverij EPO, over Klein Rusland waarbij mensen geïnterviewd werden en er een foto van hen werd genomen voor hun deur.

Wat is er zo boeiend aan de wijk Klein Rusland in Zelzate?

Ik woon vlakbij deze wijk, dus dat is makkelijk en bovendien spreken we dezelfde taal. Ik wou de mensen van de wijk aandacht geven nu deze dreigt te verdwijnen. Men spreekt steeds over de wijk, maar vergeet hier soms de verhalen van de mensen. Eigenlijk wou ik ambitieus de politici overtuigen om deze wijk te laten bestaan en hen duidelijk maken dat het over mensen gaat die daar vaak al lang wonen en er hun leven hebben opgebouwd. Ik ontving daar bijzonder veel warmte en gastvrijheid toen ik fotografeerde. Ik voelde mij steeds welkom.

Begin je soms aan een nieuwe reeks op eigen initiatief?

Af en toe. Zo ben ik tijdens de Covid-periode beginnen fotograferen op een parkeerplaats voor campingcars in het Sas van Gent. Ik plan om daar nu aan verder te werken. Ik portretteer de mensen en doe een babbeltje met hen.

Zit je in een fotoclub?

Ja vlakbij, in het Sas van Gent. Tussen veelal Nederlanders. Maar dat is goed, want die zijn enorm rechtuit als ze hun mening over je foto’s formuleren. Met hen exposeer ik ook af en toe.

Had je verwacht dat je zoveel succes zou hebben met je foto’s van Klein Rusland?

Nee, ik had dit totaal niet verwacht. Voor zo veel mensen is het zo ver van hun bed. Ik maak foto’s die ik leuk vind en waarvan ik denk dat ze iets vertellen en die ik zelf ook aan de muur zou hangen.

Wat zijn je toekomstplannen met fotografie?

Ik zou graag opnieuw minstens een jaar aan iets dieper willen werken. Ik denk eraan om een jaar foto’s te maken in een RVT.

Het boek Klein Rusland is verkrijgbaar bij EPO.

© Pascal Meyvaert
© Pascal Meyvaert
© Pascal Meyvaert
© Pascal Meyvaert
© Pascal Meyvaert
© Pascal Meyvaert