Vrijwilligersplatform: Wandelroutes / Daguitstappen

Provincie Antwerpen

Deze info wordt nog aangevuld.Provincie Limburg

Beringen: be-MINE, de mijnsite van Beringen

De rode wandelroute op be-MINE leidt je naar de top van de terril. Machtig uitzicht! En zo verder naar de Vallei van de Zwarte Beek en het kolenspoor. Wanneer je terug uitkomt op de mijnsite, kan je een bezoek brengen aan het Mijnmuseum. Of een frisse duik nemen tussen de tropische vissen in het indoorduikcentrum Todi. PS: snorkelen kan ook!

Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen, tel. 011 26 97 23
www.bemine.be


Eben-Emael: Fort

Het volledig ondergrondse militaire complex is in 3 niveaus uitgegraven in een mergelheuvel. In voormalige voorraadlokalen behandelt het museum de spectaculaire aanval op het fort op 10 mei 1940. Het terrein – nog steeds militair domein – kan mits respect voor de wandelpaden en het patrimonium vrij bezocht worden.

Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael, tel. 042 86 28 61
www.fort-eben-emael.be


Genk: C-mine Genk

Daal af in de ondergrond en ga op expeditie. Wandel door de oude tunnels, langs uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België. Geniet van het erfgoed, architectuur en labyrint, sculpturaal doolhof. Vanaf C-mine kan je vertrekken voor verschillende wandelingen en mooie fietsroutes.

C-Mine 10, 3600 Genk, tel. 089 65 44 90
www.c-mine.be


Genk: Domein Bokrijk

Bokrijk is vooral bekend voor het Openluchtmuseum met een verzameling van historische gebouwen en authentieke interieurs. Bokrijk is de gedroomde stek voor leerrijke en ontspannende wandelingen en fietstochten. Kinderen kunnen terecht in de grootste gratis openluchtspeeltuin.

Bokrijklaan 1, 3600 Genk, tel. 011 26 53 00
www.bokrijk.be


Hasselt: Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. In de stallingen met koetshuis krijg je in het Belevingscentrum via een chronologisch parcours het verhaal van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. Laat je ook inspireren door de Kruiden- en Inspiratietuin, waar meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten staan.

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt, tel. 011 23 96 70
www.abdijsiteherkenrode.beProvincie Oost-Vlaanderen

Aalter: Wandelen rond poekekasteel

Je hebt hier meerdere opties. Met een groep kan je zelfs een bezoek aan het kasteel boeken. Maar je kan ook kiezen om de tuinen te bezoeken. Of je kan de 9 km lange wandelroute doen langs leuke bezienswaardigheden in Aalter.

Kasteelstraat 26,9880 Aalter
www.meetjesland.be


Buggenhout: Brouwerij Bosteels

Een brouwerij bezoeken blijft leuk en boeiend, maar meestal ook smakelijk 😉 Dat is in deze familiebrouwerij niet anders, want zij brouwen Kwak, Tripel Karmeliet en Deus.

Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout, tel. 052 33 23 23, info@kwak.karmeliet.be
bestbelgianspecialbeers.be


Dendermonde: grenzeloos fietsen langs de groene natuurboorden

Een mooie en super aangename fietstocht van 36,7 km in en rond Dendermonde.

Toerisme Dendermonde, tel. 052 21 39 56, toerisme@dendermonde.be
www.toerismedendermonde.be


Gent: Gentse vrouwenwandeling

Boeiende en begeleide wandeling om op een aangename en leuke manier kennis te vergaren.

Botermarkt 9, 9000 Gent, info@gandante.be
www.gandante.be


Gent: Wallin, graffititours

Je kan bij Wallin terecht voor een aantal graffiti tours. Met namen als tour illegal, of ring ring tour zie je verschillende leuke stukken van Gent met een andere bril.

tours@wallinofficial.be, 0470 95 17 76
wallinofficial.beProvincie West-Vlaanderen

Harelbeke: Den Oude Tjalk

Een gezellig uitstapje onder vrienden of een originele verrassing voor je familie vanuit Harelbeke? Laat je aan boord van de “oude tjalk” meevoeren op het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Koning Leopold III-plein 23, 8530 Harelbeke, tel. 0475 54 13 66, philippevdbict@hotmail.com 
www.trossenlos.be


Oostende: In het spoor van Corman

Oostendenaar Mathieu Corman was een legendarische boekhandelaar uit de Adolf Buylstraat bij wie heel wat beroemde klanten over de vloer kwamen. Deze wandeling breit architectuur, kunst en literatuur uit het interbellum aan elkaar.

Martine Hennin, tel. 0496 73 09 78, martine.hennin@telenet.be


Oostende: Bezoek aan het windmolenpark Thorntonbank in zee

Vaste vaarten tussen de paasvakantie en eind september. Zie de website voor concrete vertrekdata. Vertrek telkens om 9u00, duur van de cruise is 5u. Prijzen: € 45,00. Linx+ afdelingen krijgen 10 % korting.

Franlis Rederij, Albert I Promenade 1, 8400 Oostende, tel. 059 70 62 94, info@franlis.be
www.franlis.be


Oostende: Initiatie vissen op zee                                                                                                

Scheep in voor een onvergetelijke dag vissen op zee! Ervaring is niet nodig, jong en oud kan deelnemen aan deze gezonde en sportieve activiteit. Gevangen vis neem je mee naar huis. Vertrek meestal om 7u. Tickets vanaf 50 euro (excl. materiaal). Linx+ leden krijgen 5% korting. Deze activiteit duurt 5 uur.

Franlis Rederij, Albert I Promenade 1, 8400 Oostende, tel. 059 70 62 94, info@franlis.be
www.franlis.be


Westhoek: De fluisterboot                                                     

Voor de vroege vogels en natuurliefhebbers is er de fluisterboot te Woumen. Met deze geluidsarme, ecologische boot vaar je onder begeleiding van een gids naar natuurdomein de Blankaart. Groepsreservaties doe je best 1 maand op voorhand. De fluisterboot vaart tussen half april en half september.

Iepersteenweg 56, 8600 Woumen, tel. 051 54 59 48, deblankaart@natuurpunt.be
www.natuurpunt.be/deblankaart


Zeebrugge: Havenrondvaart

Scheep in op het nieuwste passagiersschip van België en bezoek een wereldhaven in volle actie. Onderweg ontmoet je de Belgische marinebasis, de gasterminal en de windturbines op de strekdam. Het sterneneiland (met zijn duizenden zeevogels) en één van de grootste sluizen ter wereld krijg je er sowieso bij. Tijdens de zomermaanden zijn er dagelijks 3 afvaarten vanuit Zeebrugge. Standaard prijs: 10,50 euro/pers.

Franlis Rederij, Albert I Promenade 1, 8400 Oostende, tel. 059 70 62 94, info@franlis.be
www.franlis.beProvincie Vlaams-Brabant

Averbode, bos en heide

Op het drieprovincieënpunt Averbode, Laakdal,Tessenderlo vind je dit uitgestrekt natuurgebied. Starten kan je op knooppunt 100 van het wandelnetwerk De Merode.

Abdijstraat 1, 3271 Averbode


Hoeilaert: Het Zonieënwoud

Op een paar kilometer van Brussel ligt een van de grootse bosgebieden van Vlaanderen. Vanuit het bosmuseum Jan Van Ruusbroeck kan je de hazedalwandeling doen die je langs de koningsvijvers en de indrukwekkende kruidenvegetatie van 150 soorten leidt. Of je doet de Jan Van Ruusbroeckwandeling door het arboretum met 400 soorten bomen en de overblijfselen van de piorij van Groenendaal.

Bosmuseum, Duboislaan 6, 1560 Hoeilaart, tel. 02 658 2494


Oud-Heverlee: Meerdaalwoud

Het grootste loofbos van Vlaanderen met o.a. de Dikkebeukwandeling over de Tomberg langs statige beukendreven.

Everzwijnpad,3050 Oud-Heverlee


Wezemaal: Wijn in het Hageland

Het Hageland is ook bekend als wijnstreek. Vanuit het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn start de wijngaardbergwandeling met wijn- en fruitboomgaarden in prachtige natuurgebieden. PS: je kan dit combineren met een bezoek aan een wijnboer.

Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal


Fietsen in Vlaams-Brabant

Op de site van toerisme Vlaams-Brabant vind je een groot en divers aanbod aan fietsroutes doorheen de provincie. Van recretatief tot gevorderd. Onder de populaire routes bevindt zich zeker deze van de fruitstreek en de bijhorende bloesems. Folder fietsen in de fruitstreek

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven
Fietsen in Vlaams-BrabantBrussels Hoofdstedelijk Gewest

Met tram 44 naar het Africamuseum in Tervuren

Tramlijn 44 brengt je vanuit Brussel centrum dwars door het Zoniënwoud naar de aristocratische Tervurenlaan, één van de vele prestigieuze bouw- en wegenwerken van koning Leopold II. Kijk onderweg je ogen uit naar de vele bijzondere gebouwen waarin vaak ambassades huizen. De tramrit eindigt aan het indrukwekkende Africamuseum – Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Het vernieuwde museum dompelt je onder in de Afrikaanse cultuur en natuur.

Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren
Over tram 44
www.africamuseum.be


Met tram 51 door Brussel

Tram 51 loopt dwars door Brussel, van noord naar zuid. Supporters van de Rode Duivels gaan ermee naar het stadion. Brusselaars die nood hebben aan wat groen nemen de tram de andere richting uit, naar de rand van Ukkel. Het volledige traject volgen duurt 1,5 à 2 uur, afhankelijk van de drukte. Onderweg kom je meerdere bezienswaardigheden tegen: het Koning Boudewijnstadion, de dieren van een stadsboerderij, het planetarium, een sprookjespaleis, een (toekomstig) centrum voor hedendaagse kunst…

Dienstregeling
Bezienswaardigheden onderweg
Ode aan tram 51


Art Nouveau Pass

Brussel was eind 19de eeuw één van de hoofdplaatsen van de art nouveau. Veel erfgoed uit die bloeiperiode bleef bewaard. Met een pas van 19 euro kan je drie van deze locaties naar keuze bezoeken: Autriquehuis, Cauchiehuis, Hortamuseum, Muziekinstrumentenmuseum, Stripmuseum en edelsmederij Wolfers Frères. Wil je ook naar het Solvayhuis, dan betaal je 29 euro.

Meer info over de Art Nouveau Pass


Anderlecht: markten in den Abattoir

Elk weekend vind in het voormalige slachthuis van Anderlecht een grote markt plaats. De markt heeft een multicultureel karakter en een grote variëteit koopwaar. Marktkramen vol groenten, fruit, vlees, vis, planten, textiel, schoenen, elektro, brocante en meer. Foodmet elke vrijdag, zaterdag en zondag van 7.00 tot 14.00 uur. Brocantemet elke zondag, van 7u tot 14u.

Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht
Foodmet & Brocantemet


Brussel: Koninklijk Poppentheater Toone

Uniek poppentheater voor volwassenen in Brussels Vloms (en andere talen), in een authentiek gebouw uit 1696 dat doordrenkt is van Brusselse geschiedenis. Er is ook een werkplaats waar poppen worden vervaardigd, een bibliotheek en een poppenmuseum, waar de “marionetten op rust” hangen. De poppen zelf stammen uit de tijd van Filips II van Spanje. Toone is het enige traditionele Brusselse theater dat nog actief is.

Ingang: Impasse Sainte Pétronille (Sint-Petronellagang), Grasmarkt 66, 1000 Brussel, tel.  02 513 54 86, woltje@skynet.be 
www.toone.be


44 wandelingen door Brussel

Brukselbinnenstebuiten en Muntpunt stippelden een serie doe-het-zelf-wandelingen uit door verschillende Brusselse wijken, zoals de Marollen, de Dansaertwijk of de Grote Markt. Je kan voor elk van deze tours de pdf afdrukken of het parcours op je smartphone volgen via RouteYou. Je doet de wandeling op eigen houtje.

www.uitinbrussel.be


Altertours Brussel

Altertours zorgt met thematische ontmoetingen en rondleidingen voor een unieke en alternatieve ontdekking van Brussel. Omwille van hun intieme karakter worden de activiteiten op aanvraag en na overleg gekozen. Het kan gaan om cultuurbad van pakweg de schoonfamilies in een gemengd huwelijk of om individuele ontmoetingen met personen in de marge van de samenleving of met een alternatieve levensstijl. 1 gids per groep van 2 tot 15 deelnemers. Voertaal: Frans of Engels (gidsen kunnen indien nodig vertalen naar het Nederlands). Op aanvraag te combineren met relevante culturele workshops, degustaties of maaltijden.

info@alterbrussels.org
website Altertours