Vrijwilligersplatform: Sprekerslijst

Dirk Barrez: Transitie en Duurzaamheid

Journalist Dirk Barrez houdt lezingen en voordrachten over economische transitie, onze welvaart van morgen, de rol van coöperaties, de kracht van utopieën

Meer info


Jaak Brepoels: Arbeidersgeschiedenis

Leuvenaar Jaak Brepoels is auteur van het standaardwerk ‘Wat zoudt gij zonder ’t werkvolk zijn? De geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging 1830-2015’.

jaak.brepoels@telenet.be – gsm 0494 33 54 00


Kim Dewitte: Pensioenen

Kim is doctor in de rechten (KU Leuven) en licentiaat in de economie (ULB). Hij schreef tal van artikels en opiniestukken over de pensioenen en spreekt regelmatig op seminaries.

kim.dewitte@vlaamsparlement.be


Luk De Bruycker: marionettentheater

Luk De Bruycker, door de Gentenaars vooral gekend als Pierke Pierlala, brengt mooie aangrijpende voorstellingen met poppen en live muziek. Zoals ‘Jood… en fier’ gebaseerd op het boek ‘Het verhaal van de familie Bloch’. Of ‘Pappie’, een verhaal over afscheid nemen en leven met iemand met dementie.

lukdebruyker@scarlet.be en www.taptoeserf.be


Marianne Aerssens: Vrouwen

Marianne is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrouwen. Volgende thema’s kunnen als een wandeling in Gent gebracht worden of als een lezing in een geschikte zaal: Vrouwen onder het laken, Vrouwen geven van katoen, de Gentenaars en hun amusement en de middeleeuwse ambachtsvrouwen.

marianne@on7ami.be


Samira Atillah: Vluchtelingen

In het boek ‘Zijn naam was Youssef’ beschrijft Samira Atillah de tragische taferelen waarvan zij getuige was in het vluchtelingenkamp van Grande-Synthe. Een verslag dat alle verbeelding tart. Mensenrechtenactiviste Samira Atillah was actief in het Genkse jeugdwerk en parlementair medewerker. Als vrijwilligster en bevoorrechte getuige heeft ze gezien in welke mensonterende omstandigheden vluchtelingen in de kampen van Duinkerke, Grande-Synthe en Calais moesten (over) leven.

 Samira Atillah | Facebook


Tina De Gendt: Migratie in Gent

Tina De Gendt is historica en auteur van ondermeer ‘Turkije aan de Leie’ (Lannoo, 2014), ‘Het verhaal van de Familie Bloch’ (Lannoo, 2019) en ‘Vanop De Eerste Rij’ (Amsab-ISG, 2019). Sinds 2018 reist ze voor het baanbrekend project De Vierkante Kilometer de superdiverse wijken van Gent af op zoek naar verborgen geschiedenissen. Een boeiende spreekster die je nieuwe inzichten geeft over het migratieverleden van Vlaanderen.

tinadegendt@gmail.com 


Walter Lotens: Sociale bewegingen

Moraalfilosoof Walter Lotens schreef verschillende boeken, zoals ’45 jaar sociale actie’ (over Elcker-Ik), ‘De nieuwe coöperatie’ en ‘Rebelse plekken’ (over municipalisme en commons).

walterlotens@gmail.com


Zoek je een andere spreker over een bepaald thema?
Contacteer ons dan. Wij zoeken met je mee.