Vrijwilligersplatform: Groen feestje / Milieubewust organiseren
Rood feestje? Wij zien dat groen!
Een feestje dat is altijd een fijn moment om te genieten, bij te praten, te dansen, lekker te eten… Vele vrijwilligers geven het beste van zichzelf om dit te organiseren en de wereld wat roder te kleuren. Dat kunnen we bij Linx+ alleen maar toejuichen. Hoewel een streepje groen nooit kwaad kan. In dit artikel geven we een paar tips voor het organiseren van milieubewuste feestjes.
Waar is da feestje?
Zorg voor een locatie die bereikbaar is met het openbaar vervoer. Stem het aanvangs- of einduur van je feestje daar op af.
Promoot fietsen. Zorg voor een fietsenstalling en nu we toch bezig zijn, denk ruim genoeg, goedverlicht en afgeschermd van de regen. Waarom zou je dappere deelnemers die met de bus of de fiets komen niet belonen met een extra drankje of andere verrassing?
Moedig carpool aan door de plek aan te duiden waar dat kan of zelf al een paar zitplaatsen aan te reiken. Vaak zijn er mensen die spontaan hun auto en rijkunsten aanbieden terwijl anderen zich liever laten rijden. Voorzie genoeg parkeerplaats voor zij die dan toch met de wagen komen. Zo voorkom je overlast bij de buurtbewoners en blijf je volgend jaar ook welkom.
Waarom zou je die buren niet betrekken bij je plannen? Ga eens langs, nodig ze uit op je feestje en zorg voor een warme sfeer, het soort dat de aarde niet opwarmt.
Tomaten in december en vershouddozen
Ga voor lokale leveranciers en seizoensgebonden producten. Waar het kan ga je voor bio en of Fair Trade. Hiermee maak je bewuste keuzes en vermijd je voedsel dat lang onderweg is en misschien niet eens zo lekker smaakt. Want zeg nu zelf, heb je ooit al lekkere tomaten gegeten in december?
Wees creatief met je bord, wijk af van die vaste recepten. Ga in gesprek met de lokale leveranciers en boeren. Wat groeit er vandaag? Hoe kan ik daar iets lekkers van maken? Organiseer vooraf een proefmoment met de vrijwilligers zodat je het recept in de vingers hebt.
Zorg voor een vegetarisch alternatief en maak er werk van. Niets zo ontmoedigend als een bord sla met sla en een schijfje tomaat (in december) voor de vegetariër. Met een veggie topgerechtje overtuig je misschien zelfs een paar doorgewinterde vleeseters om eens iets anders te kiezen. Geen inspiratie? Neem een kijkje op de website van EVA.
Lokaal gaat niet alleen over groenten en fruit. Heb je het lokale bier al eens geproefd?
Gooi niet te gauw restjes weg. Schenk wat kan aan voedselbanken, voedselteams of andere initiatieven in de buurt. Via Facebook bestaan er verschillende initiatieven om restjes weg te geven en op die manier van de composthoop te redden.
Zorg voor vershouddozen en maak je vrijwilligers gelukkig met dat overschotje chili sin carne. Rauwe onbewerkte groenten zijn prima om in soep of saus te verwerken en wie weet heeft één van de vrijwilligers wel kippen die verzot zijn op dat restje geraspte wortel. Noteer en evalueer wat je hebt aangekocht en wat er overblijft. Zo train je jezelf om op maat te kopen.
Bij grote groepen ga je voor een tapinstallatie. Frisdank komt uit grote (glazen) flessen, want daar haal je niet alleen meer winst uit, maar ook voordeel voor het milieu. Voor kleinere groepen ga je voor kleinere (glazen) flesjes. Water komt uiteraard gewoon uit de kraan.
Rietjes zijn zware vervuilers, bied deelnemers herbruikbare bekers of een glas aan. Herbruikbare bekers en herbruikbare jetons kan je vandaag in vele gemeentes en provincies ontlenen. En waarom niet “in ’t fleske”, dat smaakt soms zelfs beter. Kies je om organisatorische redenen toch voor petflesjes zorg dan voor voldoende en duidelijk aangegeven inzamelpunten en recycleer.
Gebruik herbruikbaar of recycleerbaar eetgerei. Afwassen doe je met een groepje enthousiastelingen, daar komen vaak de strafste verhalen samen. Voorzie een handdoekrek of wasdraad voor de natte handdoeken. En uiteraard doe je de afwas, het dweilen van de zaal en de was achteraf met een milieuvriendelijk sopje.
Afval is onvermijdelijk maar sorteren een must. Zorg voor duidelijk aangeduide sorteerpunten voor pmd, papier, restafval, glas. Ga in gesprek met de plaatselijke Intercommunale zodat je dit zeker correct aanpakt en achteraf niet met verrassingen zit. Voorzie ook een groente afvalbak voor het keukenteam, klaar om te composteren of voor de kippen van vrijwilligers.
Een asbak en een aangeduide rokershoek zorgt ervoor dat peuken niet op de grond of in de natuur belanden.
Als de sfeer maar goed zit
Een mooi aangeklede zaal en de sfeer zit er al meteen in. Zorg voor duurzame decoratie. Ga zelf aan de slag met recuperatiemateriaal of ga langs bij de plaatselijke Kringwinkel om materiaal te ontlenen. Koop je toch materiaal aan en dat geldt voor alles: ga voor degelijk.
Wil je graag je deelnemers of vrijwilligers iets schenken? Denk na over de meerwaarde van je cadeau. Is het een gadget dat in de kast verdwijnt, snel stuk gaat, te goedkoop is geproduceerd en dus waarschijnlijk ongezonde en milieubelastende stoffen bevat? Zoek een duurzamere oplossing. Wees creatief, misschien kan je zelf wel iets maken voor even weinig budget maar met zoveel meer plezier. Had je dat lokale biertje al geproefd, of die honing van de imker wat verderop?
De vrijwilliger met het mooiste handschrift
Nodig je doelpubliek gericht uit. Denk na over wie je wil uitnodigen en hoe je deze mensen kan bereiken.
Kan dit via sociale media? Een berichtje in de plaatselijke pers? Ga je voor gedrukte uitnodigingen, flyers of posters informeer dan naar milieuvriendelijk papier en vegetale inkten.
Een uitdaging maar misschien de moeite waard: datumloze communicatie. Als je activiteit ‘elke eerste donderdag van de maand’ plaats heeft dan kan je dat misschien zo communiceren in plaats van elke maand een nieuwe flyer te maken. Toch nog overschot? Voor het in de papiermand verdwijnt zijn er nog toepassingen: een treffende flyer groeit uit tot een sympathieke vlaggenlijn.
Maak je signalisatie herbruikbaar in een degelijk materiaal. Pijlen kan je in beide richtingen gebruiken als je het logo of je naam creatief toepast. Een paneel of zeildoek met kassa, bar, ingang, toiletten… is altijd bruikbaar en hoeft niet aan één evenement gelinkt zijn. Een mobiel krijtbord kan je altijd opnieuw invullen. Ga op zoek naar de vrijwilliger met het mooiste handschrift en maak er een kunstwerk van.
Afhankelijk van je deelnemersgroep, je locatie of het soort feestje dat je geeft, heb je verschillende opties om milieubewuster te feesten. Soms zit het in kleine dingen. Voor andere problemen, kan je groter gaan denken. Ga aan de slag met je werkgroep en breng ook dit thema op de agenda.
Wist je dat
Ballonnen en het koordje ervan zeer milieubelastend zijn. Ze maken deel uit van de plastieksoep die onze oceanen en het leven erin bedreigt. De helium die nodig is om ballonnen op te laten is een fossiele bron die eindig is. Wetenschappers hebben berekend dat we over ca. 20 jaar alle reserves zullen opgebruikt hebben. Helium is van groot belang in de medische sector onder andere om MRI-scanners te laten werken. Ballonnen zijn dus geen goed idee!