Vrijwilligersplatform – Activiteiten over ‘Vakantie’

Met deze tips dompel je je onder in het thema vakantie als een sociaal-historische verwezenlijking die onze samenleving en onze publieke ruimte enorm heeft beïnvloed. Ongetwijfeld vind je er de inspiratie om zelf een Linx+-activiteit te organiseren over het thema vakantie. Veel plezier gewenst alvast!

1. Wandelen: Onze kuststeden Anders Bekeken

De badsteden Blankenberge en Oostende zijn natuurlijk alom bekend voor hun stranden, maar op onze eigen Linx+-wandelingen leer je ze op een geheel andere manier kennen. Blankenberge was lang een eenvoudig vissersdorpje tussen de ‘blanke’ duinentoppen tot het spoor er werd aangelegd. We wandelen langs de prachtige art nouveau villa’s die getuigen van de tijd toen vissers, werkmensen en rijke burgerij er leefden in het begin van de 20ste eeuw. Ook de wandeling door Oostende toont je een geheel andere kant van de ‘Koningin der Kuststeden’. Je zal je verbazen over de mooie groene parken en de prachtige street art van The Crystal Ship. Onderweg wandelen we langs de vele rode sporen in de stad. Info en reservaties.

2. Iedereen naar zee! – Met de fiets langs de vakantiekolonies in Koksijde en Nieuwpoort

Vakantie vieren kent ook ongelijkheid. Niet iedereen is in staat om jaarlijks op reis te gaan. De vakantiekolonies brachten de zee dichterbij voor de kinderen van gezinnen die zich geen vakantie konden veroorloven (zoals je ook elders in deze Linxuit kan lezen). Deze fietstocht neemt je mee langs de historie van deze bijzondere sociale initiatieven en de herinneringen van wie er als kind bij was. Download gratis via www.erfgoedapp.be.

3. Schafttijd! – Een alledaagse pauze waar we bijzonder weinig over weten

Vakantie is de langere versie, maar er zijn ook dagelijkse onderbrekingen van het werk, zoals de lunchtijd. Gek genoeg weten we daar eigenlijk nog weinig over. Amsab-ISG organiseert daarom een project rond schafttijd om zicht te krijgen op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag. Benieuwd naar de getuigenissen of heb je zelf een waardevol schafftijdverhaal? Ga naar www.schafttijd.org.

4. Expo ‘Het recht om te leven’ – Over de geschiedenis van de sociale zekerheid

Deze expo volgt de ontstaansgeschiedenis van de sociale zekerheid. Ze voert je terug naar het begin van de industriële revolutie, een tijd waarin arbeiders moesten werken in extreem zware omstandigheden, waarbij ze een makkelijke prooi waren voor uitbuiting en willekeur. De uitgebuite werknemers begonnen zich te organiseren om een manier te bedenken om samen te (over)leven. Zo groeide de sociale zekerheid en dwongen ze onder meer het recht op vrije tijd af in de vorm van de betaalde vakantie. Alle info op www.facebook.com/expoledroitdevivre.

5. Industrie als vakantiebestemming: de koolmijn van Blegny-Mine

En plots werd het stil op de ooit zo bedrijvige industriële mijnsite van Argenteau Blégny-Trembleur in Wallonië. Ze was als laatste mijn nog open gebleven tot in de jaren 1980. Om de getuigenissen levend te houden aan een industrie die van levensbelang is geweest voor de Belgische economie, besloot de provincie Luik om ze open te stellen voor het publiek. Zo ontstond in Blégny voor het eerst in Europa het fenomeen van het industrieel toerisme. De mijn van Blégny-Mine is één van de vier authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor de bezoekers. Alle info voor een bezoek op www.blegnymine.be.

6. Lezing: ‘Groeten uit Spanje’ van Sven Tuytens

Spanje is een populaire vakantiebestemming voor veel Belgen. Denk maar aan de clichés over de gebruinde senioren uit Benidorm. Maar hoe is het mogelijk dat Benidorm van een dorp van visvangst en koeienstront transformeerde in het Manhattan van de Costa Blanca? En wat lijkt voor ons Belgen zo vreemd, maar is voor de Spanjaarden zo doodnormaal? Aan de hand van zijn ervaringen probeert Sven Tuytens een stukje van Spanjes ziel bloot te leggen.

7. Sociaal-toeristische film: ‘Op Vakantie’ van Henri Storck (1938)

Henri Storck is afkomstig uit Oostende en werd eind jaren 1920 bekend om zijn poëtische en surrealistische kortfilms. Hij wordt zo de “officiële cinegrafist” van de stad Oostende en groeit uit tot de belangrijkste documentairemaker van België. In opdracht van de provincie West-Vlaanderen maakt hij in 1938 de kortfilm ‘Op vakantie’ over de charmes van de Belgische kust. De film getuigt van de tijdelijke euforie in de jaren na 1936: betaalde vakanties, zon en rust voor iedereen. De zomer daarna in 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Die verwevenheid geeft de film een historische, emotionele dimensie, wat het een kostbaar antropologisch document maakt. Meer info op www.fondshenristorck.be.