Vrijwilligersplatform – Activiteiten over democratie en mensenrechten

Tips voor activiteiten over de strijd voor stemrecht, mensenrechten en democratie

1. Doe een stemrecht- of mensenrechtenwandeling

Bij Linx+ kan je verschillende themawandelingen boeken rond mensenrechten en de strijd voor stemrecht. In Borgerhout brengt ‘Toer den Bougie’ de dramatische gebeurtenissen van 1893 in herinnering, waarbij 5 stakende arbeiders werden doodgeschoten. In Leuven doet onze Bloednacht-wandeling, verwijzend naar de 6 doden in 1902, hetzelfde. De mensenrechtenwandeling in Mechelen neemt je mee langs minder belichte plekken om te eindigen aan Kazerne Dossin. In Brugge maak je kennis met plaatsen en gebouwen in de stad waar een mensenrechtenverhaal achter zit.


2. Ga op bezoek in het parlement

Altijd al willen weten hoe democratie vorm krijgt in ons land? Je kan zowel de Kamer, de Senaat of het Vlaams Parlement bezoeken. Een gids neemt je mee in het gebouw. Je maakt kennis met de werking van het parlement. Als je wil, kan je zelf een parlementslid ontmoeten (vooraf aan te vragen). Je kan ook mee een zitting van het parlement volgen.


3. Organiseer een lezing of vormingsavond

Op 10 december 2023 blaast de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 75 kaarsjes uit. Bij mensrechtenactivisten ligt er echter nog veel werk op de plank. Kati Verstrepen is voorzitter van de Liga voor Mensenrechten en kan daar alles over vertellen. Bij ZIJkant weten ze dan weer alles over de geschiedenis van het vrouwenstemrecht, van de suffragettes tot de Dolle Mina’s en verder. In deze vorming nemen verschillende verhalen, een quiz en beeldfragmenten je mee in een boeiend verhaal uit het verleden dat nog steeds actueel is.


4. Vertoon een film

Een leuke maar toch educatieve filmavond organiseren? Dat kan! Via Bevrijdingsfilms kan je verschillende films aanvragen rond stemrecht. Zoals ‘Suffragette’ over de strijd voor vrouwenstemrecht in Londen in 1912. Of ‘Selma’, over de strijd om het stemrecht voor minderheden in Amerika in het jaar 1965. Recenter is ‘The Divine Order’ (‘Die göttliche Ordnung’), een Zwitserse film over de strijd voor vrouwenstemrecht in Zwitserland, waar vrouwen pas tussen 1959 en 1990 stemrecht kregen!


5. Organiseer een cartoonexpo

De Human Rights Cartoonexpo van Amnesty International is een verzameling van 40 cartoons over mensenrechten. Je kan de expo gratis huren voor jouw vereniging. De expo bestaat uit werk van cartoonisten van over heel de wereld. Ze vertolken elk op hun eigen unieke manier de verhalen van mensen die niet gehoord worden. De expo gaat over mensenrechtenschendingen uit alle hoeken van de wereld en belicht zo verschillende internationale topics.


6. Ga op museumbezoek

In het hartje van Brussel vind je het BELvue musem over de Belgische geschiedenis. Zeven zalen draaien rond zeven verschillende thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten kan je op mensenrechtenparcours. Tijdens de route word je begeleid door 12 video’s die je kan activeren met een QR-code. Je kan ook de collecties bezichtigen met een gids die kunstwerken en mensenrechten met elkaar verbindt. Het parcours is mee samengesteld door Amnesty International.

  • BELvue: Paleizenplein, 7, 1000 Brussel, , info@belvue.be, www.belvue.be. Gids via Guides Brussels Belgium: 90 euro (max. 20 pers.).
  • KMSK: Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel. Vraag een rondleiding minstens één maand op voorhand aan via reservation@fine-arts-museum.be. 195 euro per groep (max.15 pers.) op weekdagen en 215 euro in het weekend (toegangsticket inbegrepen).

7. Boek onze stemrecht-expo

‘Leve het stemrecht voor iedereen’ is onze eigen Linx+expo over de strijd voor het algemeen stemrecht, van 1830 tot nu. Met alle grote strijdmomenten en verwezenlijkingen in beeld. De expo kwam tot stand in samenwerking met Amsab-ISG. Bij de expo hoort ook een audiogids die via QR-codes kan beluisterd worden (met eigen smartphone en oortjes). Bezoekers krijgen een gratis krantje mee en kunnen de catalogus van de expo aanschaffen. De expo telt 30 rolbanners. Volledige opstelling: minstens 25 lopende meters. Gedeeltelijke opstelling mogelijk in verschillende combinaties.