Vrijwilligersplatform – BELvue Museum Brussel
Over stemrecht, moedertaal en tricolore dweilen
BELvue is het museum over de geschiedenis van België. Het is gehuisvest in een prachtig 18de-eeuws hotel. Ik verwachtte statieportretten, kristallen kroonluchters en marmeren trappen… Die zijn er zeker te vinden, maar er is meer… Want het museum vertelt ook de geschiedenis van onze democratie en laat je daar met een kritische bril naar kijken. Het museum is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting.
Op basis van zeven thema’s krijg ik in het museum een blik op de evoluties van de Belgische samenleving sinds de onafhankelijkheid in 1830. De dynamische museumopstelling houdt niet enkel het verleden in stand, maar roept ook kritische vragen op voor onze samenleving vandaag en in de toekomst. De thema’s die aan bod komen zijn niet toevallig thema’s die voor Linx+ belangrijk zijn: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Ik zie de bekende 888-affiche, een campagnefilmpje van de socialistische partij uit 1949 waarin vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun stem moeten uitbrengen, foto’s van arbeiders in de Gentse beluiken uit het AMSAB-archief… Los van het geboend parket voelt dit museum als thuiskomen!
Leila is vandaag mijn gids. Ze werkte tijdens de Koude Oorlog als radio-editor en leerkracht in Georgië, dat toen deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Ze leefde er in een religieuze minderheidsgroep van Jezidi en vertelt hoe het einde van het communistisch regime haar situatie veranderde. De rondleiding past in het project ‘Twee (t)huizen, één gids’ van FMDO (Federatie van Mondiale & Democratische Organisaties), waarbij mensen met een migratieachtergrond je door dit museum gidsen.
Leila geeft haar kijk op de evolutie van de democratie in België en in Georgië. Hoe moeilijk het was om haar godsdienst te beleven. Dat het in stand houden van de Jezidi-moedertaal noodzakelijk is om een volk dat over de hele wereld verspreid woont te blijven verbinden. Onze samenleving zien door iemand met een migratieachtergrond verbreedt mijn blik en brengt een extra dimensie aan dit museumbezoek.
Als afsluiter bezoek ik de objectengalerij en ontdek ik voorwerpen die het materiële geheugen vormen van ons land: een mijnwerkershelm, servies van Boch, de hoefvormige laarsjes van Martin Margiela. Ik word vrolijk van de Millecroquette, de vaas van Val-Saint-Lambert en de tricolore dweil die recht uit het huis van mijn grootmoeder lijken te komen, destijds mijn tweede thuis.
Op stap naar het BELvue museum met je Linx+-afdeling?
- Adres: BELvue Museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel, belvue.be.
- Het museum ligt op wandelafstand van het station Brussel-Centraal. Open van dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 17u. Weekends, zomer- en schoolvakanties van 10u tot 18u. Basisticket: 7 euro; korting voor groepen, senioren, jongeren en werkzoekenden. Gratis voor Museumpashouders. Gratis audiogids en infoboekje.
- Een bezoek met een FMDO-gids kost 80 euro voor een groep van max. 15 personen (+ museumticket pp). Info en boeken via fmdo.be, 2t1gbrussel@fmdo.be, tel. 0476 17 89 22.
- Organiseer je een daguitstap, combineer dan je bezoek met een Anders Bekeken-wandeling. Te boeken via info@linxplus.be. Eten kan in het restaurant van het museum of in een gezellig eethuisje in de Marollenwijk. Of breng je eigen picknick mee en spreid je dekentje in het Warandepark.
Jezidi’s zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Jezidi’s hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”. Jezidi’s zijn door de eeuwen heen vaak het slachtoffer geweest van vervolging en vijandigheid. Hierdoor vluchtten eerder grote aantallen Jezidi’s naar de Kaukasus en West-Europa. Het laatste dieptepunt was de aanval van IS in augustus 2014. Meer weten over de Jezidi? Het Migratiemuseum in Molenbeek plant in de zomer van 2022 een tentoonstelling over dit thema. Hou deze website in de gaten: www.migratiemuseummigration.be.