Thomas Boivin: Parijse straatfotograaf in Brussel

Belleville, een wijk in constante verandering

Sinds 2010 maakt Thomas Boivin prachtige contemplatieve zwart wit beelden van zijn wijk en de mensen die daar wonen. Onze reporter Firmin ontmoette een bijzonder tevreden fotograaf in de A Stichting Brussel waar zijn eerste tentoonstelling liep over het dagelijkse leven in Belleville, de naam van de tentoonstelling en van de Parijse wijk waar hij woont. De expo komt er naar aanleiding van het gelijknamige boek dat zopas verscheen. Hij vertelde aan onze reporter Firmin hoe hij te werk gaat.

Om den brode werkt Thomas vooral ’s nachts. Hierdoor beschikt hij over voldoende tijd om overdag in zijn eigen wijk Belleville rustig, op de voor hem beste momenten rond te dwalen en het dagelijkse leven vast te leggen. Dit gebeurd bij hem met een analoge camera, filmrolletjes die moeten ontwikkeld worden en vervolgens worden de beelden, zwart wit, in de donkere kamer op papier gezet. Dit langzame werk weerspiegeld zijn kijk op het gewone leven van man en vrouw, de seizoenen, een parkje, een boom, een etalage en zoveel meer objecten in de publieke ruimte.

Een tweede luik in de A Stichting is een “work in progress” met als titel Place de la République. Het zijn portretten van jongeren terug in zijn eigen wijk opgenomen met de camera op statief. Ze poseren duidelijk voor de fotograaf en geven daardoor duidelijk toestemming om een gezicht uit de wijk te zijn.


Tentoonstelling Bellevile en Place de la République van fotograaf Thomas Boivin loopt nog tot 26 juni 2022
A Stichting Van Volxemlaan 304, Vorst-Brussel
Open van woensdag tem. zondag   13:00 – 18:00  u.
Inkom €5.  Studenten & senioren €2.  Gratis —12.
www.fondationastichting.com