Sander – Waterverfschetsen

Sander werkt als coördinator bij Vorming en Actie vzw. In zijn vrije tijd verliest hij zich in schetsen en tekeningen, wat hij al van kindsaf doet. In een ver verleden was hij bezig met graffiti, maar steeds opnieuw ‘Peli’ zetten werd wat saai. Daarom probeerde hij wat anders.

“Het is zowat een dagboek geworden. Een document waarmee ik mijn dagelijks leven met waterverfschetsen op papier zet.”

Het was eigenlijk de lockdown die er mee voor zorgde dat Sander steeds vaker met waterverf begon te tekenen in een schetsboek, maar gewoon tekenpapier en waterverf lukt niet zo goed. Het papier zwelt op en het boek wordt een vies opgeblazen pakje. Dat probleem daagde Sander uit om ook zelf schetsboeken te gaan maken.

“Ik heb mezelf alles aangeleerd. Gewoon proberen en zien wat het wordt!”

Sander schetst niet alleen met waterverf in zijn zelf gebonden schetsboeken. Hij maakt ook de hulpmiddelen om zijn hobby overal en altijd te kunnen doen. Een zelfgemaakt dagboek kunnen vullen met je dagelijks leven geeft volgens Sander een veel fijner gevoel dan het doen met eentje dat je ergens koopt. Het heeft hem een gevoel van onafhankelijkheid en dat maakt hem trots.

“Doen en maken omdat het leuk is, even je hoofd leeg maken, daar kan je gelukkig van worden. Het helpt mij wel om dingen te verwerken en los te koppelen.”

Met een voltijdse job en een dochter in huis is er niet altijd echt veel tijd. Dan neemt Sander de momenten die de dag hem geeft, al is dat een halve dag of een kwartiertje. Hij ziet het als een rustgevende hobby, een activiteit die hem ver weg brengt van de dagelijkse, werk gerelateerde thema’s.

“Het is een fijn gevoel dat je de technieken die je jezelf hebt eigen gemaakt ook eindresultaten opleveren, en als je die kennis kan doorgeven aan anderen.”

Zijn hobby deelt Sander graag met anderen. Zo geeft hij af en toe workshops en maakt hij deel uit van een collectief dat mensen over heel de wereld samenbrengt. Via sociale media worden ervaringen en tips gedeeld. Ook komen ze af en toe fysiek samen, want (samen) maken, maakt gelukkig!