Reporter ter plaatse: Firmin in het Atomium

Barbara Duriau die de Facebookgroep “View from my window” opstarte en er nog steeds de drijvende kracht van is. ©Maîtrise

Uitkijken vanuit je raam is een prettige bezigheid !
Als je dat doet samen met meer dan 3 miljoen mensen, om vanuit die plaats foto’s maken en je te verenigen in een Facebookgroep kan je wel van een Beweging spreken!

Barbara Duriau is een Belgische grafisch designer en tevens een sportieve avonturierster met Kuifje als gangmaker. Ze was trouwens betrokken bij het design van het A320 vliegtuig met Kuifje motieven. Bij het uitbreken van Covid was ze, bijna zoals bijna iedereen, genoodzaakt om thuis te blijven en te werken in een lockdown situatie. Ze wilde echter verder reizen via beelden, die ze op Facebook plaatste “vanuit haar raam”. Een succesformule die meteen een massa volgers kreeg. In maart 2020 richtte ze de facebookgroep ViewFromMyWindow op die toeliet om gans de wereld af te reizen via beelden vanuit je bed, je zetel, je ontbijttafel of je werkplek. Het was inderdaad een schot in de roos of door de lens. De facebookgroep was geboren en vatte het professioneel aan: je moest aanvaard worden, kwaliteit leveren en met een aantal punten rekening houden. De beelden moesten voldoen aan alle regels van het fatsoen, mochten geen personen bevatten (dieren mochten, die hadden geen portretrecht) en door het zien van de beelden ging voor velen een wereld open zonder te reizen. De organisatie doet nu beroep op vrijwilligers om de gigantische reeksen die binnenlopen te screenen en het is een bekwaam team die die taak op zich neemt. Het succes was zo enorm, dat men besloot er iets meer mee te doen, dan de dagelijkse vloed beelden aan de wereld tentoon te stellen.

Nu loopt in het Brusselse Atomium een tentoonstelling met een pêle-mêle van de duizenden beelden uit “De Wereld“ en je komt er in contact met de betere en de meest originele zichten van werelds erfgoed. Eveneens zijn er bewegende beelden die verschillende plaatsen laten zien in een tijdsspanne van 24 uur, echt de moeite om bij te gaan zitten. Daarnaast zijn er nu al twee boeken uitgegeven met opmerkzame beelden. Een tastbaar element ontgroeid aan Facebook, die met de beste salonboeken kan wedijveren.

Een tip: indien je de tentoonstelling in het Atomium wil bezoeken ga je best rond de middag bij ZONNIG weer en geniet van een uniek zicht op een deel van Brussel. Ervaar het speciale gevoel van omhoog te stappen in een schuine buis en beslis of je zelf vanuit je raam iets origineels kunt maken.
(Firmin De Maître)

Praktisch

Tot 29 mei in het Atomium op de Heizel in Brussel.
Open van maandag tot en met zondag van 10 tot 18 u. Kassa sluit om 17u.30.
De toegang voor de tentoonstelling is inbegrepen in het ticket van het Atomium, waar je het parcours kan doen met de geschiedenis van het monument en een uniek zicht op Brussel.
Toegang : 16 €, senioren 14 €, studenten met kaart 8,50 €.
Het ticket geeft je ook de toegang aan het Design Museum Brussels, op 150m van het Atomium en een vermindering voor de tentoonstelling “Antoine de Saint Exupéry, de kleine Prins tussen de mensen”.

Een gigantische wand met honderden kwaliteits-beelden uit de Facebookgroep met vooraan een aantal schermen die de beelden op een groter formaat wisselend projecteren. ©Maîtrise
Dit schitterende beeld van Steven J.Whitfield die vanuit zijn raam de Piramides aan de rand van Cairo in beeld brengt. Het wordt op een groot scherm gepresenteerd in een wisselend uur schema. Let op de compositie met een stukje terras, miniatuur beeldjes op de balustrade en een waterpijp zoals bij ons een koffiekan.
Toch wel toeval dat ik naast een deel van de fotowand echt een speciaal beeld kon maken “View from an Atomium window” ©Maîtrise