Nieuw leven in het Brussels Streetphotography Festival.

© Frederick Van Grootel

Het toonaangevende Brusselse festival voor straatfotografie is terug! Het leek er even op dat het festival na Corona een stille dood zou sterven maar niets van dat: onze vrienden van BREEDBEELD nemen de organisatie van het volgende festival (dat doorgaat van 1 tot 4 juni) op zich. We gingen in gesprek met Wouter Van Springel van BREEDBEELD.

Tot mijn grote vreugde vernam ik dat het Brussels Streetphotography Festival terug leven wordt ingeblazen en dan nog wel door BREEDBEELD, die de organisatie van het festival overneemt. Hoe zijn jullie daartoe gekomen? Had dit veel voeten in de aarde? 

Wij zijn bij BREEDBEELD ook erg blij dat we de organisatie van het BSPF kunnen en mogen overnemen van Cakri, de vzw die dit festival voor het eerst organiseerde in 2016. De organisatie van het festival viel te zwaar voor de vroegere organisatoren. We hebben goede banden met hen en in de aanloop naar onze nieuwe beleidsperiode (die in 2022 gestart is), zagen we de kans om het festival in samenspraak met Cakri in te bouwen in ons beleidsplan. We moeten als landelijke amateurkunstenorganisatie ook een internationale werking hebben. Met het BSPF konden we twee vliegen in één klap slaan: een mooi Belgisch straatfotografiefestival blijft bestaan én we werken aan ons internationaal netwerk.

Blijft het concept hetzelfde? Een wedstrijd, expo en enkele interessante lezingen? Of komt er vernieuwing?

Voor deze editie nemen we het bestaande concept over. Eerst leren stappen om dan te kunnen lopen denk ik dan maar. De open call loopt nu en we werken toe naar drie expo’s met daarnaast lezingen, discussiepanels, fotowandelingen, feedbacksessies, filmvertoningen en workshops. Er zal ook een gratis 24-uur durende Photomarathon, inclusief een online publieksprijs, plaatsvinden.

Is het de eerste keer dat jullie internationaal gaan? Want dit festival trekt straatfotografen aan van overal.

Zoals reeds gezegd is een van de erkenningsvoorwaarden als amateurkunstenorganisatie het hebben van een internationale werking. In het verleden ging het dan al eens vaker over een eenmalig event waar we aan meewerkten (zoals bv. een Euregionaal jeugdfilmfestival) maar met het BSPF gaan we een internationaal engagement aan voor meerdere jaren. Het internationale luik is dus niet zo’n gekend terrein voor BREEDBEELD maar een veld dat we met zeer veel goesting verder verkennen.

Vind je straatfotografie een belangrijk deelaspect van fotografie en waarom?

Straatfotografie is een heel “dubbelzinnige” discipline binnen de fotografie: ik bedoel daarmee dat ondanks dat het een zeer toegankelijke discipline is, een getraind oog en opmerkzaamheid een must zijn én het kunnen omgaan met niet-voorspelbare omstandigheden, die al wel eens roet in het eten kunnen gooien. Toegankelijk dus maar zeker niet gemakkelijk of evident! Ik vind het ook telkens indrukwekkend hoe straatfotografen in kleine dingen schoonheid kunnen vinden, vaak in zaken waar we alledaags aan voorbij lopen. Dus bedankt aan alle straatfotografen om die kleine, speciale momentjes in beeld te brengen en ons er als toeschouwer mee te verrassen!

In mijn ogen krijgen toekomstige generaties een beeld van onze huidige samenleving onder meer door straatfotografie. Ik verdwaal graag in de boeken van Robert Frank en Elliot Erwitt. Is het niet zo dat voor het eerst straatfotografie op de helling staat door de strenge privacy regels? In mijn ogen kan er bijna geen straatfotografie zijn door die regels en zullen toekomstige generaties heel wat missen van onze huidige samenleving.

Strenge(re) wetgeving is inderdaad niet altijd evident en kan aanvoelen als een struikelblok of drempel… Nochtans denk ik dat precies daarin de uitdaging ligt voor de straatfotograaf. Creatief weten om te gaan met beperkingen, volgens mij zijn net straatfotografen daar echt sterk in!

Heb je nog een boodschappen voor straatfotografen in spe?

Leer de regels van de fotografie goed, om ze daarna (volledig) overboord te gooien, net daarin ligt de creativiteit, schoonheid en uniciteit van de fotografie. Straatfotografie is volgens mij dé discipline waarin je volkomen los kan gaan. En neem dan deel aan het BSPF natuurlijk!

Je kan trouwens nog steeds foto’s inzenden voor het festival.

Meer info op BSPF (bspfestival.org)

© Cristina_Embil
© Ximena_Echague
© Sachin Chauhan