Mia – Textielbewerking

Mia komt reeds zes jaar in het wolatelier van de Huysmanshoeve in Eelko. Om de veertien dagen komen mensen met een voorliefde voor wol op maandag samen om te spinnen, weven, vilten, haken en breien.

“Ik ben al heel mijn leven bezig met textiel, en begon met breien, haken en een beetje naaien. Ik heb ook textielschool gevolgd. Vroeger ging ik ook soms mee met mijn papa die in een textielfabriek werkte.”

Mia werkte als vrijwilliger bij de Huysmanhoeve toen het wolatelier werd opgestart.

“Ik ben van nature uit in oude ambachten geïnteresseerd. Ik wou graag leren spinnen. En van het spinnen kwam er wol en dus begon ik te vilten, en nu ben ik ook aan het weven.”

Van elkaar leren en kennis delen vindt ze heel belangrijk. Iedere deelnemer mag ideeën aanbrengen en zo zijn ze in het wolatelier begonnen met kaartweven (een eeuwenoude weeftechniek uit China, red.). Zo is er een deelnemer volop aan het experimenteren met het kaartweven. Deze techniek heeft een snel en mooi resultaat. Anderen maken bijvoorbeeld vestjes van gesponnen wol. Bij deze techniek lijkt het alsof er met verschillende garen wordt gewerkt, maar er wordt maar met één draad gebreid.

“We leren van elkaar en inspireren elkaar!”