Lieve – Stramienborduren

In Houthalen treffen we een enthousiaste Lieve Martens aan. Terwijl ze druk in de weer is met stramienborduren, doet ze haar verhaal. Vroeger, voor haar pensioentje, werkte ze in een vleeswerkend bedrijf. Recent kreeg ze helaas ook een tegenslag te verwerken in de vorm van een MS-diagnose. Ze werd aangeraden om veel sociaal bezig te blijven, omdat alleen zijn vaak een aanleiding is om te beginnen piekeren. Dat advies heeft ze ter harte genomen.

“Ik ben fier wat ik heb gepresteerd en ik hou me graag bezig.”

Ondertussen helpt Lieve als vrijwilligster in het dienstencentrum van Houthalen. Ze krijgt de opdracht om één keer per jaar mensen te verleiden om samen iets te maken. Zo kwam ze, dankzij een vriendin, op het idee om aan stramienborduren te beginnen. Op enkele namiddagen maakte ze zich de techniek eigen. Je kunt er kleine en grote tassen in maken – Lieve’s voorkeur gaat naar grote. Het is hard werk, beseft ze. Maar het eindresultaat motiveert haar.

“Met een handtas kan je op straat pronken en ik kan er trots op zijn.”

Wanneer Lieve niet bij de hobbygroep is, werkt ze thuis verder met een klein lampje terwijl de TV opstaat. De meeste spullen die Lieve maakt, maakt ze voor haar zichzelf. Maar wanneer het kan, deelt ze graag. Bijvoorbeeld, als je iemand kan verrassen met een zelfgemaakte handtas, dan doe je dat toch gewoon? En wat ze niet mooi vindt gooit ze ook niet weg, want er is wel altijd iemand die het wel leuk vindt.

“Iets zelf maken is voor mij kunst!”

Op gebied van handwerken vond ze zichzelf vroeger een dikke nul. En zie nu! Ze doet mee wat ze kan, omdat ze merkt dat het vrijwilligerswerk haar op korte tijd al zoveel heeft geleerd. Ondanks haar ziekte is Lieve een doorzetter en met die houding wil ze mensen inspireren. Ze roept op om niet op te geven, positief in het leven te blijven staan en vooral samen te maken, zodat je je gedachten kan verzetten.