Interview Lies De Jaegher: Brussels Street Photography Festival 2024

©Josefien Tondeleir

In Brussel begint over enkele maanden de vijfde editie van het Brussels Street Photography Festival. We verwachten opnieuw een breed scala aan activiteiten en expo’s. Dit jaar komt alvast sterfotograaf Martin Parr langs. Lies De Jaegher, coördinator van het festival, stond ons te woord.

Waarom koos BREEDBEELD voor een apart festival over straatfotografie?

“Straatfotografie is een populair subgenre met een eigen community, en we willen het op deze manier onder de aandacht brengen. Wat ook meespeelt is, naast populariteit, is de toegankelijkheid van het genre voor de beginnende fotograaf. Desondanks krijgt het op andere festivals of tentoonstellingen vaak minder of geen aandacht. Hoewel ons festival in het programma ook een duidelijke link met documentairefotografie legt en steeds enkele documentairefotografen uitnodigt als juryledenvinden we het wel belangrijk om verschillende doelgroepen en genres aan te spreken met ons BREEDBEELD-aanbod. Dit maakt de kunst van straatfotografie alleen maar rijker.”

Uit welke elementen bestaat een sterke straatfoto?

“Het moet sowieso gaan om spontane shots en er kan dus niks in scene gezet worden. Net zoals bij elk fotografiegenre is de compositie van die opname heel belangrijk. Zoiets leer je doorheen de tijd met vallen en opstaan. Verder denk ik dat een goede straatfoto een verhaal vertelt of vragen opwerpt. Zo kan je bijvoorbeeld verhalen opbouwen in je beelden door technieken als juxtapositie toe te passen, waarbij twee of meer elementen tegen elkaar worden afgezet om conflicten, harmonie of humor te laten zien. Leren spelen met licht in jouw foto’s is natuurlijk ook essentieel. Je laten inspireren door andere fotografen kan zeker, maar probeer weg te blijven van het kopiëren. Focus op het eigen plezier en ontwikkel je eigen stijl.”

Welk maatschappelijk belang zie je weggelegd voor straatfotogafie?

“Ik denk dat straatfotografie het vermogen heeft om verschillende aspecten van ons sociale landschap bloot te leggen en te benadrukken. Het verschaft toegang tot ongefilterde, menselijke ervaringen. Zo kan het dienen als een lens waardoor we ongelijkheid, onrechtvaardigheid, culturele diversiteit en subtiliteit van het dagelijks leven kunnen observeren en confronteren. Het zijn candid shots die authentieke momenten vastleggen en allen samen tonen ze de rijkdom aan menselijke ervaringen, maatschappelijke veranderingen en leefomstandigheden. Kijk maar naar het straatfotografieproject van Willem Dirkx dat geselecteerd werd voor ons Opus One-fotoboek, dat een visueel-sociologische studie is van het Koningin Astridplein in Antwerpen.”

Wat kunnen we dit jaar verwachten van het festival?

“Dit jaar brengen we opnieuw drie tentoonstellingen, waarvan één doorheen de stad zal te bewonderen zijn. Verder brengen we terug een uitgebreid gratis programma van lezingen, discussiepanels, filmvoorstellingen, photowalks en feedbacksessies of kan men zich inschrijven voor een fotografieworkshop. Het complete programma komt in februari en maart online. We zorgen dit jaar ook voor een bookshop waar iedereen die wenst zijn boeken rond straatfotografie kan verkopen, alsook een print exchange en nog meer mogelijkheden om in dialoog met elkaar te treden.”

Wat zijn jullie toekomstplannen voor de komende jaren?

“We worden momenteel gezien als een van de beste Europese fotografiefestivals en willen die reputatie aanhouden en verder versterken. We blijven ons dus onderscheiden van andere straatfotografiefestivals met onze jurykeuze en het uitgebreide en diverse programma. Bovendien willen we er ook nog meer zijn voor de beginnende straatfotograaf, zowel op vlak van toonkansen als festivalaanbod.”

Hoe kunnen mensen deelnemen?

“Fotografen kunnen deelnemen aan twee open calls: voor Singles, waarbij foto’s individueel beoordeeld worden, en Series, waarbij het gaat om de kracht van het geheel. Om deel te nemen, surfen ze naar onze website bspfestival.org en onder “open call” vinden ze het reglement en in formulier om de foto’s in te zenden.”

Bedankt voor alle informatie, Lies! Wij zullen onze geïnteresseerde lezers het wat gemakkelijker maken: BSPF – Open call (bspfestival.org)