Jelle Vermeersch exposeert met ‘Buitenmensen’

Jelle Vermeersch op de tractor © Diego Franssens

Tot 14 april 2024 kan je Jelle Vermeersch’ tentoonstelling ‘Buitenmensen’ bekijken in de Gentse Sint-Pietersabdij. Gedurende twee jaar trok hij gedurende vier verschillende seizoenen met tractor en beestenwagen door veel Vlaamse, Waalse en zelfs Nederlandse provincies.

Onderweg documenteerde hij zogenaamde ‘Buitenmensen’: mensen die op het platteland wonen, hoe ze leven en wat ze zeggen. Dat leverde volgens hem interessante uitspraken op over onze eigen toekomst in een sociale context. Jelle zelf heeft ook veel te vertellen! Gelukkig, want wij konden hem over zijn ‘Buitenmensen’ aan de tand voelen.

Hoi Jelle! Hoe ben jij in fotojournalistiek gerold?

“Ik studeerde journalistiek en kon daarna al vlug aan de slag als schrijvend journalist, bij verschillende bladen en een productiehuis. Ik richtte onder meer ook het blad Bahamontes* op. Geleidelijk merkte ik dat beeld mij meer boeide dan het journalistiek schrijfwerk. Ik wou de gewone mens meer op een voetstuk zetten en ik dacht dat beter met een camera te kunnen doen dan met tekst. Met vallen, opstaan en hard werken, werd fotografie mijn passie. Zo ontstond het idee om in verschillende provincies** de buitenmensen op te zoeken en er samen met enkele onderzoekers een project van te maken. Ik wilde warme, eerlijke beelden creëren die tegelijk krachtig en hard waren – wat met de uitspraken zeker gelukt is. De foto’s nam ik in zwart-wit beelden. Wat mij betreft heb ik een verzameling kunstfoto’s gemaakt met een volks randje, waar iedere puist en rimpel blijft staan.”

Hoe ging het concreet van start? En hoe reageerden de Buitenmensen die je aansprak?

“De bedoeling was om de streken traag te verkennen en vooral de buitenmensen zelf aan het woord te laten. Door de vooraf gemaakte afspraken aanzagen ze me niet als een sensatiegerichte voyeur maar wel als een kroniekschrijver op zoek naar authenticiteit. De wijze van reizen, met een oude tractor met daarachter een beestenwagen, netjes geschilderd als fotostudio, won meteen veel vertrouwen.”

Een beestenkar als studio? Dat moet nogal een ervaring zijn!

“Dat viel bijzonder goed mee, ook technisch. ik heb die kar in de loop van het project zelfs vijf maal opnieuw geschilderd. Van wit tot zwart en grijs. Het hing wat af van waar ik was, hoe het licht viel en ik het aanvoelde, uitzonderlijk zat er af en toe een tikkeltje flits bij. De kar gaf voor mijn “modellen” een ongedwongen sfeer. Dat was moeilijker geweest in een kraaknette studio met lampen, draden en apparatuur.”

Hoe reageerden de Buitenmensen toen ze de foto’s in het echt zagen bij de opening van de tentoonsteling.

“Ze waren helemaal in de wolken over de beelden en vonden dat ze er goed op stonden. Bij de opening hingen ze bij wijze van spreken aan hun foto en konden het moeilijk loslaten… Later namen velen hun vrienden en familie nog eens mee.”

Wij gaan zeker ook nog eens kijkje nemen, bedankt Jelle!

De tentoonstelling is een holistische beleving met decorstukken en landkaarten die je informeren over de plaatselijke bevolking: ongeveer 80 mensen komen aan bod, hun leefomgeving en wat er reilt en zeilt.

Op de boomstammen in de tentoonstelling konden wij alvast rustig nadenken over deze streken of een fysiek bezoek plannen! Dat kan jij ook doen!
Tot 14 april 2024 in de Sint Pietersabdij Gent, open van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 18 uur.

Wie graag het boek wil aanschaffen, kan vanaf midden maart bij uitgeverij Pelckmans terecht. 

(FDM)

* Bahamontes is een magazine over koers dat vier keer per jaar verschijnt en dat in elk nummer de mooiste en strafste verhalen bundelt.

 * * Jelle reisde in de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, Limburg, de Maaskant, de Borinage, de Ardennen en zelfs een stukje Nederland.