Janne Leppens, winnaar 6de Grote Prijs Sociale Fotografie

Janne Leppens

Janne Leppens betoverde de jury met haar intieme reeks ‘Lisse’, die bijgevolg geen andere optie zag dan haar unaniem de zege te schenken. ‘Lisse’ gaat over Janne’s zus, die een verstandelijke beperking heeft, en haar plek in het gezin. De zussen maakten de beelden in samenwerking – je herkent Lisse’s signatuur aan de rechthoekige kadering, de andere zijn van Janne. Zo krijgen we inzicht in Lisse’s leven.

De reeks moedigt mensen aan om te reflecteren over de authentieke schoonheid en moeilijkheden van een dergelijke gezinssituatie. Janne hoopt dat mensen achter de beelden ook de emoties vinden die erachter schuilgaan.

In het geval van jurylid Hilde Braet, zijn Janne en Lisse alvast geslaagd in hun opzet:

‘De jury koos voor een reeks foto’s die blijven kleven en ons een raar gevoel gaven. Met ‘raar’ bedoel ik: een gevoel dat de juryleden nog niet eerder ervaren hadden bij het beoordelen van andere foto’s en het daardoor ok niet direct konden benoemen. Ze waren anders dan anders. We zagen puurheid, authenticiteit, zonder franjes, en eveneens spontaniteit. We zagen iets aandoenlijk en amateuristisch af en toe. We voelden ook de lichtheid van het bestaan met een zekere geladenheid. De wereld werd soms op een kinderlijke manier afgebeeld. Het bleek dat deze reeks door Janne met haar zus Lisse gemaakt werd, en Lisse heeft een mentale beperking. Dit staaltje van participatieve fotografie zorgde ervoor dat er een nieuwe wereld openging.’

Janne zelf begon net aan haar master in de Beeldende Kunsten, met afstudeerrichting Fotografie. Ze wil nog een educatieve master volgen om als onderwijzer aan de slag te kunnen.

Een uitgebreid interview met Janne kan je lezen in het RAUW magazine.

Wil je het werk van Janne uitvoerig bekijken? Dat kan hier.