Grote Prijs Sociale Fotografie: Elke Pannier

Bordering upon

Op de valreep geef ik graag nog enkele beelden mee van mijn masterproject voor het masteropleiding fotografie KASK (Gent). Dit project, dat als werktitel ‘bordering upon’ meekreeg, startte op in oktober 2021 en ook de komende jaren zal ik hieraan verder werken.
Alle beelden zijn gemaakt op in het grensgebied van de zogenaamde bijbelgordel in Nederland. Deze strook, die zich kenmerkt door een groot aantal protestants gereformeerde inwoners, wordt vaak door de media afgeschilderd als een conservatief gebied, waar de tijd is blijven stilstaan en de inwoners een curiositeit vormen. Maar is dit beeld correct, of wordt de bijbelgordel gestigmatiseerd door de Nederlandse media en publieke opinie?

Het geheel kadert op een lokaal niveau binnen het groeiende en polariserende wij-zij denken. Met koersfiets en camera trek ik naar deze grensstreek en a.d.h.v. ontmoetingen en landschapsbeelden tracht ik een antwoord te vinden op de vraag of de bijbelgordel bestaat hetzij toch eerder een sociologisch verzinsel is, terwijl ik blijf uitkijken naar een mogelijke grens.

De aansluiting binnen de wedstrijd lijkt me vanzelfsprekend, en de link zal de komende jaren alleen nog maar sterker worden wanneer ik (ook theoretisch) dieper in het project duik. De mens staat centraal in al m’n fotografisch werk. Net als u geloof ik dat er meer is wat ons verbindt, dan wat ons scheidt. Dit is ook de essentie van bovenstaand project, dat een poging vormt het wij-zij denken te overstijgen.

© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier
© Elke Pannier