Fotowedstrijd: Eeklo zoals het is

Onze Linx+ afdeling in Eeklo organiseerde onlangs een fotowedstrijd om het leven van de inwoners van Eeklo te vatten. Daaruit bleek hoezeer er wel niet geleefd wordt, en omdat dit zo vluchtig is, leunde de voorkeur van de jury ook naar dit soort dynamische beelden. Maar wie kon hiermee de jury het sterkst bekoren?

In het algemeen zagen we dat de deelnemers toonden hoe je een hectische wereld even kan bevriezen om er iets uniek uit te halen, hoe een detail alle vitaliteit en grilligheid van het leven op de voorgrond kan plaatsen. Het totaalplaatje werkt pas wanneer niet alleen de details goed zitten, maar ook al het overige weggelaten is. Een fotograaf moet keuzes kunnen maken.

En hoe leer je dan goede keuzes maken? We horen de vraag al komen! Je moet leren kijken. De fotowedstrijd was in dat opzicht een uitnodiging om jezelf en anderen op een andere manier naar Eeklo te doen kijken. Jurgen Dhondt slaagde hier volgens de jury wonderwel in. Zijn beeld van Zwangere Guy als een dreigend uit het licht opdoemende, onbetwiste roedelleider van zijn publiek bewaart een goed evenwicht tussen beide en is genomen vanuit een goede hoek. De cohesie tussen alle deelnemers in beeld spat er vanaf.