Fotograaf in de kijker: Sammy Van Cauteren

© Sammy Van Cauteren - Unplugged-3

In onze reeks ‘Fotograaf in de kijker’ zetten we al eens graag een fotograaf in de kijker. Deze keer is dat Sammy Van Cauteren.

Sammy is een Gents professioneel documentaire fotograaf. Hij is sympathisant van fotowerkgroep Revolver en was lang betrokken bij fotoclub fixatief van de Brugse Poort. Hij richt zich op sociale thema’s zoals de Roma, volkse Vlaamse leven en portretten. Zijn passie ligt bij straatfotografie en muziek.

Unplugged

Tijdens de eerste lockdown afgelopen voorjaar, trok Sammy de straat op. Dat leverde de reeks Unplugged op. Sammy over de reeks:

De reeks Gent Unplugged kwam voort uit een verwondering: hoe kan het dat een stad die zo vertrouwd is, waar er –bij wijze van spreken- geen losse straatsteen ligt waar ik nog niet over gestruikeld ben, er plotseling zo anders lijkt uit te zien?

In het straatbeeld heerste de afwezigheid: de straten leger, de winkels dicht, de café’s verlaten, maar niet enkel het beeld stond stil, ook de klank liet het afweten: de soundtrack van de stad was verstomd, de achtergrondruis –zelden opgemerkt, maar altijd aanwezig- die voor trillingen en onrust zorgt was verdwenen, Gent leek de adem in te houden, zong niet meer.

De stekker was eruit getrokken: de stad mocht haar levendige zelf niet zijn en was gereduceerd tot een decor.

Iedereen was toerist in eigen stad, maar die stond wel plotseling in een vreemde wereld. En iedereen zocht naar een aangepaste manier om zich daarin te gedragen.

De fotograaf in mij deed dat ook: ik begon anders te kijken. Trager en meer van op afstand. Wat dan weer een goeie zaak was voor de volksgezondheid.

© Sammy Van Cauteren - Unplugged-1
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-4
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-3
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-9
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-2
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-10
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-6
© Sammy Van Cauteren - Unplugged-8