Fotograaf in de kijker: Yasmina Besseghir

Nomansland – © Yasmina Besseghir

Yasmina Besseghir is naast freelance fotografe een gedreven lid van fotoclub Zinkae en fotowerkgroep Revolver. Ze studeerde fotografie aan het DKO Sint-Lucas in Gent. Daarnaast is ze leerkracht in het basisonderwijs aan de Stad Gent. In haar fotowerk toont ze al jaren dat ze van vele markten thuis is. Haar vrij werk is sterk poëtisch en daarin probeert ze een houvast te scheppen in onze overprikkelende wereld.

Over haar reeks Work in progress – Nomansland verteld ze dit:

Onze maatschappij laat ons vaak twijfelen aan wie we zijn.
Veel te vaak passen we daardoor ons gedrag en ons zijn aan.

Als vrouw van vreemde origine die het leven startte zonder enig privilege, moest ik zelf iets van mijn leven maken. Rekening houdend met wat er van ons verwacht werd en de etiketten die ons werden opgeplakt.

Ik leefde ergens tussenin, hardwerkend, maar nooit goed genoeg voor de één of de ander.
Altijd was ik wel ‘anders’. Hetzij op een slechte manier, of de spreekwoordelijke goede manier.
Maar ik, ik wilde gewoon maar ik zijn en zo belandde ik diep in mijn binnenste in een identiteitscrisis.

Met ‘Nomansland’ wilde ik mezelf ontdekken, mijn verdriet verwerken, meer tijd voor en met mezelf inlassen, maar vooral mezelf uiten en laten zien, zonder schaamte.
Dit op een speelse en ongedwongen manier. Want het liefste hou ik van simpelweg gelukkig zijn en plezier maken.

De muur die ik jaren om me heen had gebouwd, heb ik al enige tijd gesloopt. Ik had wel nog nood aan een beschermingstool, al was het maar om mijn angsten, complexen, blockages en schaamtes te maskeren tijdens mijn groeiproces.
Zo kwam de rode pruik in Nomansland tot leven.

Zal de pruik een deel van het proces blijven? Of zal ze plaatsmaken voor 100% zelfacceptatie in een maatschappij die net dat niet toelaat?
Wie zal het zeggen? Als zelfs ik er nog geen antwoord op vind?

Meer over haar veelzijdige werk vind je op haar website www.yazzy.be

Nomansland – © Yasmina Besseghir
Nomansland – © Yasmina Besseghir
Nomansland – © Yasmina Besseghir
Nomansland – © Yasmina Besseghir
Nomansland – © Yasmina Besseghir
Nomansland – © Yasmina Besseghir