Fotograaf in de kijker: Vincen Beeckman

© Vincen Beeckman

Vincen Beeckman (°1973, Schaarbeek) is Belgisch fotograaf. Zijn werk is verweven met zijn job als programmator bij kunstencentrum Recyclart (Brussel) waar hij regelmatig buurtprojecten opzet. Tegenwoordig is hij zowat in het hele land te vinden met zijn projecten. Hoog tijd om hem aan jullie voor te stellen.

Vincen integreert de universums die hij tegenkomt en die hem raken in zijn praktijk. Hij werkt zo intensief mogelijk samen met de mensen in zijn beelden en weet op die manier heel dichtbij zijn onderwerp te komen.  De kwetsbaarheid van het menselijk bestaan en de positieve energie die eruit kan voortvloeien, vormen de rode draad doorheen zijn werk.  Via analoge media en conversatie onderzoekt hij wat het betekent om te bestaan, om gewoon in het alledaagse te zijn, zonder uitzonderlijk of mooi of complex te zijn. Vincen laveert moeiteloos tussen sociaal-artistieke projecten, integraties in de publieke ruimte en autonoom werk.

De relatie die hij opbouwt met de mensen in zijn beelden, staat centraal. De foto is het resultaat van een relatie tussen personen en situaties. Vincen houdt niet van ingewikkelde beelden die veel photoshop werk nodig hebben. Hij fotografeert met een simpel zakformaat toestel, waardoor mensen niet afgeschrikt worden en hij heel dichtbij kan komen. Figuurlijk dan, want Vincen houdt ervan een comfortabele afstand te houden.
De beelden zijn eenvoudig, alsof zijn oma ze zou kunnen maken.  Het meeste werk kruipt in de relatie opbouwen met de figuren in zijn beelden, wanneer het vertrouwen er is, komt het beeld vanzelf.

Vincen doorkruist het land

In Antwerpen kan je zijn werk terugvinden op de buitenzijde van het Olympisch stadium, de thuishaven van voetbalclub Beerschot. Tijdens de Olympische Spelen van 1920 werden niet alleen de winnaars van de sportcompetities gehuldigd. Op het Kiel werden ook medailles uitgereikt voor kunst, met prijzen voor muziek, schilderen, literatuur en beeldhouwkunst. Met de feestelijke herdenking van 100 jaar Olympische Spelen wordt deze traditie nieuw leven ingeblazen. Jonge kunstenaars gaan aan de slag met het olympisch erfgoed en geven het een hedendaagse interpretatie.
Tijdens het project ‘Kiel United‘, trekt Beeckman erop uit om sportende buurtbewoners te portretteren. De foto’s worden regelmatig vervangen en zijn nog tot eind mei te bekijken vanaf de Stadionstraat en de Atletenstraat.

© Vincen Beeckman

In Brussel loopt de expo piKuur in  Sint-Pietersziekenhuis (CHU Sint-Pieters, Brussel). Om de twee maanden presenteert kunstenaar Beeckman in de hoofdingang een nieuwe serie foto’s, als het ware röntgenfoto’s van het leven in het ziekenhuis. Medewerkers, bezoekers en patiënten worden in beeld gebracht. piKuur is geen gewone fototentoonstelling maar veeleer een project op lange termijn waarbij de deelnemers worden betrokken door de talenten en eigenheid van iedereen naar boven te brengen. Er zullen dus veel gewone verhalen worden verteld van gewone mensen maar daarom niet minder mooi.
Meer weten? Luister hier naar een podcastaflevering over het project (in het frans)

Nog tot 6 mei bij UMC Sint-Pieter, Hoogstraat 322 – 1000 Brussel

© Vincen Beeckman

In Gent werkt Vincen sinds vorig jaar aan het project SPLENDID ism kunstencentrum Voo?uit. Met zijn fototoestel trekt hij rond in de buurt van het Gentse zuid en brengt er de boeiendste verhalen uit de buurt in beeld. Hieronder vind je een filmpje over de samenkomst van de we wandelvoetballers in het Zuidpark.
Op de Facebook pagina van Vooruit kan je elke week een nieuw verhaal ontdekken.

Vincen op papier: Claude & Lilly

In 2019 bracht Vincen een fotoboek uit over Claude en Lilly, een koppel dat 22 jaar samen op straat leefde. Hij fotografeerde het koppel voor het eerst in 2015. Hij maakte foto’s terwijl ze elkaars handen vasthouden, kussen en knuffelen. Het boek brengt het verhaal van de liefde tussen deze twee prachtige mensen. Lilly is intussen overleden en Claude overnacht nog steeds op straat. Hij is vaak te vinden in de buurt van Brussel-Centraal.

Bekijk het interview met Vincen:

© Vincen Beeckman