Expo ‘Krasse beelden’: gesprek met Bram

Expo: Krasse Beelden in Gent

Naar aanleiding van 17 oktober – Werelddag van Verzet tegen Armoede – organiseert Linx+ samen met de Gentse armoedevereniging Kras een unieke foto-expo.

Die is het resultaat van een participatief fotoproject waarbij deelnemers van Kras op stap gingen om hun straat, buurt en ruime omgeving te fotograferen. De deelnemers werden via fotoworkshops begeleid. In een ongedwongen sfeer werd gezocht naar de sterkste kanten en interesses van de deelnemers om geleidelijk aan buiten hun comfortzone te treden.

Het prachtige resultaat van deze zoektocht kan je bekijken op de foto-expo ‘Krasse beelden’ in Ons Huis op de Vrijdagmarkt in Gent.

We hadden een gesprekje met Bram, één van de deelnemers aan het traject.

Waarom heb je deelgenomen?

Bram: “Johan Witters van Kras heeft me gebeld. Een eerder traject had ik niet gedaan omdat ik toen niet in een goede woonsituatie zat en ik mijn camera niet veilig zou hebben kunnen opbergen. Mijn woonsituatie was verbeterd en ik zag het zitten om deel te nemen omdat ik elke kans wil grijpen. Ik heb me met die camera enorm geamuseerd. Maar ik heb deze zomer gemerkt dat zonder een wekelijkse opdracht van het traject het me niet lukt om foto’s te nemen. Tijdens het traject moest ik de vrijdag telkens foto’s tonen en dan deed ik telkens mijn best om veel op pad te gaan met mijn toestel.”

Hoe vond je de workshops?

Bram: “Vree wijs. Ik heb mij echt geamuseerd. Ik heb veel al doende geleerd. Zo heb ik de kracht ontdekt van close-ups, mensen kunnen zich niet wegsteken en ik heb daar enorm veel energie uit gehaald.”

Wat fotografeerde je zoal?

Bram: “Veel natuur. Ik fotografeerde in het sociale project waar ik werk, de Moester. Daarnaast fotografeerde ik het gebeuren rond mijn minivoetbalploeg en ook een kunstproject waaraan ik meewerkte en daarnaast ook vaak in mijn eigen omgeving. Ik fotografeerde vooral mensen. Dat deed ik het liefst onverwachts. Dat zorgt voor het meeste expressie. Ik heb het niet zo voor ‘gemaakte foto’s.”

Schuilt er een fotograaf in je?

Bram: “Misschien een klein beetje. Maar toch ook niet volledig. Probleem is dat ik liever deelneem aan de actie dan aan de zijlijn foto’s te nemen. Ook voelt de camera meenemen vaak aan als een extra last.”

Heb je iets geleerd dat je mee zal dragen?

Bram: “Ik heb geleerd om anders te kijken naar de dingen. En ook hoe moeilijk dat het is om iets deftig vast te leggen.”

Ben je blij dat er een expo van komt?

Bram: “Ja ik ben ook wel fier. Ik vind dat ik wel mooie foto’s heb genomen en ik ben benieuwd naar de andere reeksen.”

Bedankt voor dit gesprek!

Krasse Beelden is te zien van woensdag 18 oktober tot en met zondag 22 oktober.

Woe 18 oktober opening om 15u

Do 19-Zo 22 oktober van 14u-18u.

Ons Huis, Vrijdagmarkt 9, Gent, Ingang Meerseniersstraat 12

Info: hendrik.braet@linxplus.be