Eveline – Juweelmaker

Eveline Jaemers werkt als Visual Merchandiser voor C&A en ontwerpt in haar vrije tijd juwelen. Deze uit de hand gelopen coronahobby ontdekte ze dankzij een Tik Tok filmpje. Door de vele lockdowns en de verplichtte verkorting van de arbeidsduur, bestelde ze haar eerste hoeveelheid klei.

“Ik ontdekte dat heel snel dat ik hier mijn creatief ei volledig in kwijt kon.”

Alle juweeltjes maakt ze met polymeerklei. Klei is beschikbaar in allerlei kleuren, maar het is veel leuker om zelf kleuren te maken, zegt Eveline. Met behulp van de 4 basiskleuren en zwart en wit, kan je alle kleuren maken die je nodig hebt. De eerste juwelen  maakte Eveline voor haarzelf, maar het werd een beetje teveel om zelf te kunnen dragen. Al snel schakelde ze daarom over naar juwelen voor haar mama, zus en vrienden. Tegenwoordig staat ze ook op markten en ondertussen verkoopt ze soms onder de naam ‘Oona’.

“Oona! De naam was liefde op het eerste gezicht. Ik had graag mijn toekomstig kindje zo genoemd. Maar soms loopt het leven niet zoals je hoopt. Dus laat ik Oona op deze manier groeien, met veel liefde en passie.”

Wanneer Eveline iets maakt dat niet aan haar intentie beantwoordt, komt het terecht in een potje voor maaksels waar ze niet tevreden over is. Weggooien doet ze niet snel. Soms geeft Eveline aan kinderen een workshop en dan steekt ze zelf ook wel wat op. Kinderen hebben een veel vrijere geest en gaan niet snel kopiëren zoals volwassenen?

“Ik krijg veel positieve reacties en weinig negatieve. Maar wat ik uiteindelijk toon, dat is wel geheel zoals ik het in mijn hoofd heb.”

Eveline heeft een tas met opschrift “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.”  Die mentaliteit is vrij nieuw voor haar. Vroeger was ze schuchterder en zou ze dit nooit aangedurfd hebben. De coronaperiode heeft haar daarentegen geleerd om dingen te doen buiten haar comfortzone. Het maakproces achter die activiteiten verandert haar als maker ook. En zo helpt Oona ook Eveline groeien!