Dag van de Sociale Fotografie 2022

© Liz Morrison

Dag van de Sociale Fotografie: verslag van een bewogen dag

Op zaterdag 26 november 2022 organiseerde Linx+ voor het eerst de Dag van de Sociale Fotografie in de Grote Post in Oostende.

Waar beter dan in het kloppende culturele hart van Oostende had deze rijk gevulde dag kunnen doorgaan.

De aftrap van de dag werd gegeven door de keuze uit 3 workshops die de deelnemers konden volgen. Reinhart de Grendel van Breedbeeld deed een portfoliobespreking waarbij hij van elke deelnemer een reeks foto’s analyseerde en tips gaf om vooruit te gaan met het fotowerk. Laureaten van de Grote prijs voor sociale fotografie Elke Pannier en Karel Saelaert gaven een inkijk in wat hen dreef en gingen dieper in op de fotoreeksen waarmee ze deze wedstrijd gewonnen hadden. Straatfotograaf Hendrik Braet gaf 17 tips voor beginnende fotografen.

(lees verder onder de foto’s)

Feedbacksessie Breedbeeld door Reinhart De Grendel © Liz Morrison
Gesprek met GPSF laureaten Elke Pannier en Karel Saelaert © Liz Morrison
17 tips voor beginnende fotografen met Hendrik Braet © Liz Morrison

Tijdens het avondgedeelte was er een debat tussen topfotografen, bekendmaking van de winnaars van onze wedstrijd Bewogen Fotografen en last but not least de lancering van ons gloednieuw fotomagzine RAUW. Dit alles werd in goede banen geleid door Jan Matthys beter bekend van man bijt hond als Homo Touristicus en zelf fotograaf bij Studio Edelweiss.

Tijdens het debat kwamen een aantal opmerkelijke uitspraken naar voor. Volgens Nick Hannes kan fotografie de wereld niet veranderen, lobbygroepen zijn veel sterker, wel kan fotografie een spiegel voorhouden. Hannes houdt niet van de vluchtigheid van de pers, hij neemt vooral zijn tijd om een onderwerp uit te diepen en dit kan niet in een paar dagen . Volgens Bas Bogaerts is het belangrijkste het menselijk contact als je goede foto’s wilt maken. Een fotograaf dient dus ook over een gans gamma sociale skills te beschikken. Voorts zorgt volgens Bas de democratisering van de fotografie ervoor dat  plaatsen waar geen fotografen zijn ook in beeld komen zoals bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Oekraïne. Voor Farida Lameatrag is het als documentaire fotograaf uiterst moeilijk om uit de kosten te komen zeker als je buitenlandse reizen onderneemt.

Tevens was er die avond een gesmaakte expo van de 20 geselecteerden van onze Bewogen Fotografen wedstrijd met als thema ‘Stiel, wij zijn de makers’. Tijdens de prijsuitreiking mocht Gino Defauw de eerste prijs in ontvangst nemen won met een prachtig portret in het atelier van een maker. Geert Verstrepen sleepte met een foto op een vissersloep tot zijn eigen verbazing maar liefst 2 prijzen in de wacht: de tweede prijs en de publieksprijs. Dolf Henderick won de derde prijs met een foto genomen in de Gentse haven waar de kleuren van af spatten.

En last but not least werd ons gloednieuw fotomagazine RAUW gelanceerd door Linx+ coördinator Sandra Temmerman. Volgens haar blijven vele verhalen onderbelicht en wij willen die zichtbaar maken en het maatschappelijke debat voeden met de kijk van onze sociaal bewogen fotografen. Met dit magazine wil Linx+ inspiratie en verbinding bieden voor al wie op zoek is naar de kracht van fotografie als medium om mensen een stem te geven en onderbelichte verhalen scherp te stellen. Het is een pareltje geworden met interviews met topfotografen zoals Hilde Braet en Carl De Keyzer en tevens komen uitgebreid de foto’s aan bod van de winnaars van onze fotowedstrijden.

Kortom een rijk gevulde dag met alleen maar na afloop alleen maar contente mensen!

Wij beginnen nu al te dromen van een nieuwe editie volgend jaar. Wil je graag als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in op ons e-zine Infrarood

© Liz Morrison
Debat rond Sociale Fotografie met (vlnr) Nick Hannes, Jan Matthys (presentator), Bas Bogaerts en Farida Lemeatrag © Liz Morrison
Sandra Temmerman overhandigt de publieksprijs aan Geert Verstrepen © Liz Morrison
Sandra Temmerman overhandigt de derde prijs aan Dolf Henderick © Liz Morrison
Eddy van Lancker overhandigt de tweede prijs aan Geert Verstrepen © Liz Morrison
Caroline Copers overhandigt de eerste prijs aan Gino Defauw © Liz Morrison
© Liz Morrison
Sandra lanceert RAUW © Liz Morrison
Rudi toont trots ons eerste magazine voor Sociale Fotografie RAUW © Liz Morrison