Arlette – Naaister

We zitten aan tafel met Arlette Hermans in het Repair Café in Sledderlo, georganiseerd door Linx+ Genk, waarin Arlette actief is. Maar de meeste van haar vrije tijd gaat naar het maken van kleding en tassen, uit oude jeans of restanten van gordijnen uit duurzaamheidsoverwegingen.

“Als ik voel dat mijn vingers beginnen te jeuken, dan weet ik: ik moet iets maken. Als ik een dag niks kan maken, dan ben ik gefrustreerd.”

Arlette is gepensioneerd. Daarvoor was ze consulente bij VDAB en kon ze niet maken wat ze wou. Dus wanneer ze thuiskwam, begon ze te werken met haar handen om alsnog voldoening te halen uit haar dag en haar gedachten te verzetten.

“Mensen opvrolijken door zelfgemaakte spulletjes te maken, motiveert mij enorm.”

Naast het maken op zich helpt het ook wel dat haar omgeving positief reageert op haar werk. Met het naaigroepje “Zo Nice” gaat ze wekelijks aan de slag. En dankzij een vriendin die Arlette al meer dan 20 jaar niet meer had gezien, leerde ze ook tassen maken. In het begin haalde ze nog patroontjes van Pinterest, maar nu maakt Arlette ook dat zelf, en voornamelijk uit gerecycleerd materiaal. Een tip van Arlette voor wie ook handtassen wil maken: combineer eens jeansbroeken en oude herenhemden.

“Er is niets leuker dan toffe spulletjes te maken voor je kleindochter!”

Soms koopt Arlette heel goedkope stof om eens iets te proberen. De stoffen vindt ze in een tweedehandswinkel, waar je nog heel veel toffe kledingstukken vindt. Wanneer het niet zo goed uitvalt als verwacht, dan geeft ze het aan spullenhulp of kansarme mensen.