Sint-Niklaas: Fedasil achter de schermen

Foto: Pixabay

Mensen ontvluchten hun land omwille van oorlogsgeweld en een uitzichtloze situatie. België telt bijna 100 opvangcentra voor asielzoekers. Op zaterdag 23 maart 2024 bezoeken we het Rode Kruis opvangcentrum in Sint-Niklaas.

In een opvangcentrum ontvangen asielzoekers de materiële hulp waarop ze wettelijk recht hebben. Die hulp betreft in de eerste plaats de basisbehoeften van de bewoners: een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij. Het centrum voorziet in de basisbehoeften van de bewoners, maar die dragen hun steentje bij in het onderhoud. In het opvangcentrum worden verschillende activiteiten georganiseerd om de bewoners een zinvolle tijdsbesteding aan te bieden: workshops, cursussen, bibliotheek, sport, enz.

Het Rode Kruis opvangcentrum in Sint-Niklaas opende zijn deuren in 2001. Er worden families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen opgevangen.

Tijdens je bezoek krijg je onder andere uitleg over asielprocedure, vluchtredenen, migratiecijfers uit de wereld en het leven zoals het is in een opvangcentrum. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur. 

Contact

info@linxplus.be