Gent: Rondleiding expo ‘Straatloper’ Hendrik Braet

Straatfotograaf Hendrik Braet heeft een boek uit: ‘Straatloper, kleurrijke weerspiegelingen uit Gent’. Hij stelt het boek voor in de Zebrastraat in Gent, dit gaat gepaard met een expo. Op zaterdag 28 mei om 14u geeft hij een rondleiding doorheen zijn expo en vertelt over zijn gedrevenheid in zijn werk.

 

Straatloper

Hij wandelt rond en hij kijkt.

Maar hij kijkt niet zomaar.

 

Hendrik Braet (1974) is verslaafd aan straatfotografie. Zijn handen beginnen te trillen als hij er twee dagen op rij niet met zijn camera op uit is getrokken. Hij doet werkelijk niets liever dan rondwandelen en kijken.

Zoals elke straatfotograaf heeft hij oog voor de kracht van het toevallige moment, maar hij voegt daar nog een element aan toe: kleur. Als geen ander vat Braet kleurrijke toevalligheden die voor héél even een verhaal vertellen en dan weer verdwijnen.

Zijn kleurrijke beelden brengen exotiek in een vertrouwde omgeving: hij toont het wonderlijke in ons alledaagse leven. Hendrik Braet hoeft niet ver te reizen om bijzondere beelden te schieten – wat goed uitkomt, want deze wandelaar heeft een hekel aan verre reizen. Het surrealisme ligt gewoon op straat voor het rapen.

In dit boek neemt hij je mee op een wandeling die begon in januari 2020 en pas twee jaar later eindigde. De lockdown wegens corona hield hem niet binnen: ook dan ontdekte Braet kleur tussen de grauwheid.

Reporter en auteur Tim F. Van der Mensbrugghe (1981), zelf een geroutineerd straatslenteraar, begeleidt Braets beelden met woorden. Het zijn geen woorden die de beelden uitleggen, wel voegen ze op hun eigen manier nog enkele kleurtoetsen toe.

En Hendrik Braet, hij wandelde voort en keek rond.


Contact

Hendrik Braet

hendrik.braet@linxplus.be