Gent: Rondleiding expo Frans Masereel

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van houtsnijder en graficus Frans Masereel brengt Amsab-ISG een hommage aan zijn werk.

Over Frans Masereel

Masereels oeuvre is doorspekt met burgerlijke waarden die hij van thuis meekreeg, zoals sociale rechtvaardigheid en individuele vrijheid. Met zijn houtsneden ontpopte hij zich in het begin van zijn carrière tot de belangrijkste illustrator van verschillende pacifistische publicaties, zoals Les Tablettes, La Feuille en ClartéRond dezelfde tijd initieerde hij het medium van de beeldroman in woordeloze boeken als Mon livre d’heures en La Ville , waarmee hij tot vandaag een internationale renommée geniet. Daarnaast bouwde hij tijdens de ruim vijftig jaar die volgden een indrukwekkend oeuvre van zelfstandige houtsneden uit met een geheel eigen en nog steeds erg geliefde beeldtaal.  

Onder het nazistisch regime werden zijn publicaties verboden in Duitsland. Hij maakte antinazipamfletten en vluchtte in juni 1940 naar het zuiden van Frankrijk. In 1973 overleed hij op 82-jarige leeftijd in Avignon. En na een leven vol reizen was het zijn laatste wens om begraven te worden in Gent. 

Expo: De vriendschap – Masereel, Bazalgette en Zweig

In Amsab-ISG zoomt men in op de vriendschaptussenMasereel, de Oostenrijkse auteurStefan Zweigen de Franse vertaler Léon Bazalgette. Aan de hand van verschillende documenten en publicaties wordt de band tussen deze mannen belicht. De herdenking is dan ook een ideale gelegenheid om hun bijzonder waardevolle collectie met topstukken in de kijker te zetten: in 2003 nam Amsab-ISG namelijk een unieke verzameling van zo’n 300 houtblokken, bijna 400 galvano’s en 33 boeken van Masereel in ontvangst.

Rondleiding

Een gids met een zeer goede kennis over zijn werk zoomt in op de totaliteit van Masereels oeuvre, vanaf de vroege jaren 1920 in iconische houtsneden als De kus, over zelden getoonde schetsboeken uit de jaren 1937-1940, tot het late, door een bijzondere fantastiek omgeven grafische werk.Contact

hendrik.braet@linxplus.be