Naar steenbakkerijmuseum EMABB in Boom

Stielmannen, stielvrouwen, de steenbakkers van Boom

We duiken samen met een plaatselijke gids in het leven van de steenbakkers aan de Rupel, aan de hand van het prachtig bewaard erfgoed van de steenbakkerij in Boom. De Rupel en de klei in de bodem, samen met de verstening van Mechelen, lagen in de 19de eeuw aan de basis van de ontwikkeling van “het maken van handsteen”. Hoe dat alles praktisch in zijn werk ging in die periode komen we dus ter plaatse te weten.

Na een rondleiding van 1,5 uur op de site zelf, wandelen we nog even verder doorheen de wijk Noeveren, om ons een beeld te vormen van het dagelijks leven van de kleiverwerkers.

Voorzie voor deze belevenis kledij die tegen een stootje kan: we bevinden ons immers op een gedeeltelijk onoverdekt terrein en de weergoden zijn ons niet altijd even goed gezind.

Eindigen doen met een nababbel en koffie, vergezeld door een heerlijk stukje taart.

Deze activiteit is ook geschikt voor gezinnen met kinderen.


Over EMABB

Het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen is een ode aan de succesvolle steenbakkerijnijverheid die hier jarenlang voorspoed bracht in de streek. Het centrum is ondergebracht in de gebouwen van de voormalige steenbakkerij Novobric.

Het ligt pal in het midden van de toenmalige arbeiderswijk Noeveren, dat ook vandaag nog gekenmerkt wordt door typische arbeidershuisjes die deze wijk een unieke uitstraling geven. Wist je trouwens dat Noeveren een beschermd dorpsgezicht is? Zalig om hier even rond te wandelen. Het unieke industrieel-archeologische complex tekent hier de uitstraling van de buurt, met op de achtergrond de vredig stromende Rupel.


Programma donderdag 25 augustus 2022

  • 13u50: afspraak aan de ingang
  • 14u00: start rondleiding met gids
  • 15u30: wandeling door de oude arbeiderswijk Noeveren
  • 16u00: taart + koffie en gezellige nababbel

Prijs

  • 15 euro (3 euro kansentarief met UiTPAS).
  • Inbegrepen: inkom, gids, wandeling, taart en koffie.

Adres

EMABB vzw, Noeveren 67, 2850 Boom.Contact

nadia.market@linxplus.be