Naar LABIOMISTA in Genk

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, het levenswerk van kunstenaar Koen Vanmechelen.

Op zondag 10 juli 2022 laat Linx+ je deze unieke groene site ontdekken samen met een gids. Die vertelt je alles over de kunstwerken, installaties en dieren die een essentiële rol spelen in het werk van de kunstenaar. De tocht leidt onder meer naar de gerenoveerde directeursvilla, de open galerie onder de studio van Koen Vanmechelen, de dierenweides en het parkpaviljoen. Daarna steken we over naar Nomadland, waar we muzikaal afsluiten.

Programma

 • Vertrek gegidste wandelingen om 13u.
 • Om 15u30 verwelkomen we je bij de overburen van NOMADLAND, waar we afsluiten met een optreden van het Genk Cité Koor. Drank en eten op eigen kosten.
 • Prijs: 10 euro / 5 euro met Museumpas of voor inwoners van Genk (resp. 2 euro / 1 euro voor UiTPAS-kansentarief).
 • Inbegrepen: toegang tot het park vanaf 10u ‘s ochtends, gidsbeurt om 13u, optreden zangkoor om 16u.

Deze activiteit is ook geschikt voor gezinnen met kinderen.


Over LABIOMISTA

Op de 24 hectare groene site is het atelier van de kunstenaar gevestigd, alsook een statige villa uit 1925 die gebouwd werd voor de directeur van de steenkoolmijn van Zwartberg. Na het sluiten van mijn in 1966 kwam het terrein in private handen en werd het de ‘Limburgse Zoo’ of de Zoo van Zwartberg. LABIOMISTA werd geopend in 2019 en is sindsdien jaarlijks open voor bezoekers van de lente tot en met de herfst.

Van het 24 hectare groot gebied wordt de helft ingenomen door de natuur. De openluchttentoonstelling omvat levende kunstwerken en installaties van Koen Vanmechelen. In het park zijn er drie dierencompartimenten van ruim 9.000 m² voorzien, drie vijvers en een meer dan een kilometer lang wandelpad met enkele bruggen.

Voor Van Mechelen spelen dieren een voorname rol in zijn werk, waaronder de kippen die deel uit maken van de kunstenaar zijn Cosmopolitan Chicken Project. Daarnaast ziet de bezoeker ook lama’s, emoes, dromedarissen, struisvogels, alpaca’s en nandoes. In het achterste gedeelte van het park heerst de wildernis. Het is een uitgestrekte vlakte van 12 hectare, grenzend aan water en omgeven door bossen en een overgangszone naar het Nationaal Park Hoge Kempen.


Ligging en bereikbaarheid

LABIOMISTA is gelegen in Zwartberg-Genk, meer bepaald de wijk Nieuwe Kempen. Het ligt op een boogscheut van Thor Park en C-mine, de andere voormalige mijnsites in Genk die herbestemd werden.

Inherent aan het project is de inbedding in de buurt. Zo is er bewust voor gekozen om geen horeca aan te bieden, hiervoor wordt doorverwezen naar de handelaars in de buurt. Vlak aan LABIOMISTA ontstond zo NOMADLAND, een ontmoetingsplek naast de volkstuintjes van Zwartberg. Het is een idee van Koen Vanmechelen dat werd gerealiseerd in samenwerking met de buurt, zij bieden er eten en drinken aan in kleurrijke pipowagens. Er zijn ook picknickplekken.

Parking en adres

Marcel Habetslaan 50, 3600 Genk.

LABIOMISTA telt twee parkings: P1 en P2.

 • P1 is de primaire parking ter hoogte van Marcel Habetslaan 50.
 • Indien deze volzet is kan je doorrijden naar P2, aan het opleidingscentrum PLOT ter hoogte van Marcel Habetslaan 5.
 • Deze parkings liggen op wandelafstand van het onthaalgebouw van LABIOMISTA.

Openbaar vervoer

 • Trein: station Genk.
 • Buslijnen 31 en G6 rijden naar LABIOMISTA. Stap uit aan de halte ‘Zwartberg Nieuwe Kempen’. Wandel terug richting het rondpunt (3 minuten), hier zie je het onthaalgebouw van LABIOMISTA. Reken op 20 à 30 minuten reistijd.

Bestel hier je Linx+ tickets

 • Met je ticket kan je reeds vanaf 10u binnen in LABIOMISTA. Wie dat wenst, kan het park dan al op eigen houtje verkennen.
 • Om 13u verwachten we je aan de ingang voor een geleid bezoek met onze gids.
 • Om 15u30 komen we samen in Nomadland, waar om 16u het Genk Cité Koor optreedt.
 • Voor kinderen is er een springkasteel.
 • Je kan je eigen picknick meebrengen, of ter plekke een hapje en een drankje kopen.

Contact

carla.verdingh@linxplus.be