Oorlog & verzet: Museum44 in Meensel-Kiezegem

Hoe één schot een volledig dorp raakte

Ontdek het verhaal van de razzia’s van 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem, een kleine gemeente in de fruitstreek van het Hageland, en thans deel van Tielt-Winge.

Meensel-Kiezegem had niet veel te lijden gedurende de oorlog. Er was sinds de landing in Normandië wel meer spanning tussen “witten” en “zwarten”. Op zondag 30 juli 1944 reden er drie verzetslui van de Gewapende Partizanen voorbij de dorpsplaats. Buiten het dorp kwamen zij Gaston Merckx , één van de leiders van de fascistische Zwarte Brigade, tegen. Er ontwikkelde zich een discussie met als resultaat dat Gaston Merckx werd neergeschoten. De reactie hierop was buiten verhouding. Moeder Merckx eiste op de begrafenis van haar zoon wraak. Alles samen kostte dat uiteindelijk aan bijna 70 mensen het leven. Een litteken dat tot op vandaag voelbaar is.

Om dit verhaal niet te vergeten werd Museum44 opgericht. Op zaterdag 14 oktober 2023 bezoeken we samen met een gids de belangrijkste plaatsen in het dorp. We eindigen in het museum waar het verhaal van de moorden, deportaties, concentratiekampen, de spooktrein en het vervolg van het verhaal worden toegelicht.

Praktisch

  • Start om 13u aan het museum: Binkomstraat 1, Meensel-Kiezegem.
  • Het museum is helaas moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer (meer info).
  • Parkeren met de wagen kan door de Heibosstraat in te rijden en naast het museum te parkeren op de kiezelparking langs de weg. Deze parking is gratis en publiek toegankelijk.
  • De wandeling trekt door boomgaarden en het dorp, dus goed schoeisel is zeker aan te raden.
  • Duur (wandeling + museumbezoek): 3 uur.