Linx+ dag in Oostende

Linx+ aan zee

Op zaterdag 24 september 2022 is iedereen welkom in Oostende op onze Linx+ dag. Dat is de opvolger van de Trefdag, die we twee jaar geleden voor het laatst organiseerden. We verwelkomen jullie vanaf 9 uur op een unieke locatie in Oostende voor een dag boordevol boeiende activiteiten: de prachtige panoramazaal van De Grote Post in het centrum van Oostende is onze vertrekbasis (dit is op 10 minuten wandelen van het station van Oostende).

Na een warm onthaal met koffie / thee en een ontbijtkoek serveert Roland Desnerck – auteur van het 750 bladzijden dikke ‘Oostends woordenboek’ – ons allen een snelcursus Oostends, zodat we goed voorbereid de Stad Aan Zee kunnen ontdekken. Je hebt de keuze uit verschillende activiteiten, die elk een bepaald aspect van Oostende belichten, zoals kunst, sociale geschiedenis, diversiteit, duinen en polders, de visserij of de zee…

‘s Middags lunchen we gezellig samen in De Grote Post, met wat geluk (als het weer meezit) op het grote zonneterras. Na de middag nemen we je terug mee door Oostende, te voet, met de boot, of met paard en kar…

Na afloop ben je volledig vrij om de dag naar eigen wens verder in te vullen (er is dus geen gezamenlijke barbecue).

Programma

  • 9u onthaal in De Grote Post, H. Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
  • 9u15 welkomstwoord
  • 9u20 Snelcursus Oostends met Roland Desnerck
  • 9u45 start voormiddagactiviteiten
  • 12u30 lunch in De Grote Post
  • 13u30 start namiddagactiviteiten op Oosteroever
  • 14u00 start namiddagactiviteiten in centrum Oostende
  • 16u30 einde

 Activiteiten Voormiddag

Wandeling Street Art in Oostende 

Street Art is alom aanwezig in Oostende, met dank aan het jaarlijkse festival The Crystal Ship. Al deze indrukwekkende werken zijn permanent (en gratis) te bewonderen. Deze wandeling voert je langs enkele meesterwerken in het centrum van Oostende.

Wandeling Visserskaai 

Tijdens een zilte wandeling aan de westkant van de havengeul ontdek je de boeiende aspecten van actuele en historische haven- en visserijbedrijvigheden met onder meer: het voormalige opleidingsschip Mercator, de laatste IJslandtrawler O.129 Amandine, het directiegebouw DAB Vloot, het Noordzeeaquarium, de vistrap & de kustvisserij, het Westerstaketsel en de nieuwe havendammen.

Fish & Run – een documentaire over de visserij
+ nabespreking met reportagemaker Filip De Bodt (Climaxi)

Wat zijn de gevolgen van het Europese visserijbeleid voor onze vissers? De filmploeg sprak met vissers, reders, handelaars en wetenschappers en aarzelde er niet voor terug om zelf de zee op te trekken. De vissersgemeenschap kreunt onder de concurrentie van de grootschalige industriële visserij. Net als in zee geldt in de visserijsector de eeuwige wet: de groten eten de kleintjes op. Is er nog voldoende vis is om de visserij recht te houden? En wat is het effect van klimaatwijzigingen?

Workshop straatfotografie met Hendrik Braet – VOLZET

Hendrik Braet is naast medewerker van Linx+ ook fotograaf in bijberoep. Hij studeerde fotografie aan de academie in Gent en focust op zijn eigen omgeving en cultuur. Zijn lijfspreuk is dan ook: ‘ De ganse wereld gebeurt voor je voeten’. Hendrik neemt op zijn dagelijkse wandelingen steeds zijn camera mee en gaat op fotojacht zodra hij de deur uitkomt. In deze workshop ga je met hem op stap door Oostende. Breng je eigen camera mee.

Rondleiding De Grote Post achter de schermen  – VOLZET

Ook onze uitvalbasis is het ontdekken waard! Dit voormalige postgebouw uit 1947, naar een ontwerp van de Gentse architect Gaston Eysselinck, doet sinds 2012 dienst als cultuurcentrum. Vrijwilligers die hun cultuurcentrum door en door kennen, gidsen je rond in dit bijzondere gebouw. De rondleiding brengt je in de kruidentuin van het cultuurcentrum, backstage en zelfs under stage.

Wandeling Oostende Anders Bekeken met Roger Deschacht – VOLZET

Deze klassieker uit ons Linx+ aanbod is een aanrader voor wie de sociale geschiedenis van Oostende wil ontdekken. Deze badstad is gekend als de bakermat van de Rode Vloot, de socialistische rederij opgericht onder leiding van Anseele. Vakantie aan zee werd mede dankzij de syndicale strijd toegankelijk voor iedereen onder de vorm van ‘congé payé’. Voor wie liever kunst en architectuur gade slaat, biedt deze badstad unieke restanten van de zeedijkarchitectuur en tal van musea.

Geleid bezoek aan het James Ensorhuis – VOLZET

Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het werd pas recent in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Meer nog: door ook het aanpalende pand in het museum te integreren, is het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar.


Activiteiten Namiddag

Boottocht op zee  

Maak een heerlijke boottocht op zee met Captain Blue vanuit de haven van Oostende. Geniet van de echte zeelucht, vaar langs zeiljachten en kustvissers in actie met rondvliegende meeuwen, maar ook langs het strand en de duinen. De tocht neem je mee in volle zee tot aan de Buitenstroombank boei, maakt een boog naar de kust om zo via de kustlijn – dicht bij het strand – terug te varen naar de haven van Oostende.

Natuurwandeling door de Oostendse duinen 

Tegenover het toeristisch Oostende, aan de overkant van de havengeul, ligt een verborgen schat: de duinen van Oosteroever. Met een gids van Natuurpunt verken je dit laatste restant duinen van Oostende. De vrij smalle duinenreep is onweerstaanbaar voor trekvogels in voor- en najaar. Enkele plantaardige hoogstandjes overleven nog tussen bunkers en haveninfrastructuur.

Markante vrouwenwandeling – VOLZET

Heel wat bekende vrouwen zijn afkomstig van Oostende, verbleven er of woonden en werkten er: aartshertogin Isabella, koningin Louise-Marie, prinses Marie-José, schilderes Euphrosina Beernaert, Liliane Baels huwde met Leopold III, koningin van het visserslied Lucy Loes, schrijfster Charlotte Mutsaers, enz.

Met paard en kar door de Oostendse polders – VOLZET

Ontdek de Oostendse polders. Je rijdt door het krekengebied, met een variatie aan planten, dieren en vergezichten. Halverwege wordt er gestopt voor een verzorgde aperitief. Zowel mogelijk voor individuele inschrijving als voor groepen. Max. 20 deelnemers. Toegankelijk voor 4 rolstoelgebruikers. Breed middenpad en lage opstap.


Inschrijven