Kuregem Anders Bekeken – VOLZET

Foto: Rudi De Rechter / Linx+

Kuregem van binnenuit

Een wandeling door Kuregem, een wijk in de Brusselse gemeente Anderlecht ingesloten door het kanaal Brussel-Charleroi en spoorlijn 28.

Anderlecht kreeg in de loop van de 19de eeuw lege gronden tussen kanaal en spoorweg in zijn bezit. Kuregem ontwikkelde zich tijdens de industriële revolutie van de 19de eeuw. Vandaag is een nieuw Kuregem zich aan het ontpoppen. Kuregem blijft een wijk van aankomst voor heel wat nieuwkomers uit verre landen die hier een beter leven trachten op te bouwen.

Typisch voor de wijk is het Slachthuis van Anderlecht aan de Ropsy-Chaudronstraat dat werd ingehuldigd in 1890. De pittoreske weiden langs de Zenne verdwenen zo voorgoed. Maar wat wordt de toekomst van l’Abattoir met een steeds strenger wordende milieuwetgeving? Toch is de wekelijkse markt die er doorgaat op vrijdag, zaterdag en zondag de grootste en meest diverse van België.

Kuregem met zijn vele gemeenschappen heeft een reputatie: straatrellen, drugdealers, meermaalse opstootjes tussen jongeren en politie, fatale botsingen met politievoertuigen, jonge plunderende relschoppers…. Wat ‘Kuregem’ een erg negatieve bijklank bezorgt. Terecht?

We wandelen door een bruisende wijk. Gehavend en getekend, heel zeker! Maar er is vandaag ook warme samenwerking en solidariteit van bewoners in Kuregem. We doorkruisen Kuregem naar de markt van het Slachthuis, bezoeken een nieuw initiatief in de buurt en sluiten rond 17u af in een microbrouwerij. Een aanrader!

  • Je Anders Bekeken gids: Karel Verhoeven
  • Vertrek net buiten het Brussels Zuidstation, onder de luifel van de ingang tot de Pensioentoren.

Deze wandeling is reeds volzet. Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe wandelingen? Abonneer je op ons e-zine Tips voor je vrije tijd!